Болката в корема може да има много причини. Повечето от

...
Болката в корема може да има много причини. Повечето от
Коментари Харесай

Болка в корема – кога може да бъде признак на опасно състояние?

Болката в корема може да има доста аргументи. Повечето от тях не са съществени, само че някои от тях са, по тази причина е значимо човек да може да прави оценка признаците. Чрез отмора, отбягване на избрани храни или приема на медикаменти, човек може да облекчи някои типове болежка. При други може да се нуждае от незабавна здравна помощ.

Кога болката в корема се нуждае от незабавна помощ?

Болката в корема от време на време може да бъде породена от животозастрашаващо положение . Някои образци включват:
Апендицит;Запушване на червата;Перфорация на червата, която съставлява продупчване на стената на червата, при което се пропуща хранителен материал;
Тези незабавни случаи нормално предизвикват болежка, която е доста мощна. Болката в корема може да бъде незабавно положение при:
Бременност;Болка, която е почнала в границите на една седмица след коремна операция;Болка, която е почнала след операция в региона на корема, като ендоскопия;Претърпяна интервенция на храносмилателния тракт, като стомашен байпас, колостома (изкуствен отвор, който свързва избрана част от дебелото черво с коремната стена) или резекция на червата;Болка, която е почнала малко след коремна травма;Наличие на синини или бързо отичане на корема
Дори и да не са налични тези признаци, е належащо търсенето на помощ, в случай че бъде почувствана извънредно мощна болежка. Понякога болката в корема първоначално е лека, само че се утежнява след няколко часа. Може да бъдат развити и други признаци. Необходимо е да бъде потърсена здравна помощ неотложно, в случай че пациентът изпитва някой от следните признаци дружно с коремната болежка :
Изключително корав корем;Болка в корема при докосване;Изкашляне или повръщане на кръв;Повръщане, което не спира;Кървава диария;Болка или прилепяне в гърдите;Проблем с дишането;Световъртеж;ПрипадъкНарушена перисталтика (невъзможност за придвижване на червата), дружно с повръщане;Болка във врата, рамото или сред лопатките;Промени в зрението
Ако човек има тези признаци, не би трябвало да чака да му мине или да приема медикаменти за болката, а би трябвало да потърси помощ незабавно .

Някои типове болки в корема се нуждаят от неотложно внимание и извикване на спешна помощ, до момента в който при други случаи може да бъде записан час при доктор. Често не е елементарно да бъде оценено какво би трябвало да бъде подхванато и от време на време е потребно да не се рискува , а да бъде потърсена помощ неотложно.

Ако пациентът изпитва някой от следните признаци дружно с болката в корема, е належащо да запише час при доктор в рамките дневно или два :
Парене при уриниране;Спешна потребност от уриниране;Кръв в урината;Болка, дискомфорт или гадене, при хранене;Диария, която продължава повече от пет дни;Треска за три дни или повече;Загуба на апетит;Болка, която се утежнява или не се усъвършенства в границите на един или два дни;Ректално кървене или кръв в изпражненията;Прекомерно вагинално кървене или кръвни съсиреци.
Необходимо е да бъде потърсен доктор, в случай че пациентът има болки в стомаха, до момента в който се лекува за рак .

Кога болката в корема не е незабавно положение?

Ако болката в стомаха не е мощна или продължителна и в случай че няма признаци като тези, разисквани нагоре, болката може да отмине от единствено себе си.

Този тип болежка постоянно се предизвиква от дребни проблеми като запек, газове или нещо, което човек е консумирал. Изчакването няколко часа, придвижването на червата или отделянето на газове може да помогне за прекосяване на болката.

Следните стъпки могат да оказват помощ при положението:
Ограничаване на приема на течности за няколко часа;Консумация на леки храни, до момента в който пострадалият се почувства по-добре;Избягване на храни, които са сложни за мелене. Мазни, пържени или пикантни храни могат да причинят болки в стомаха, както и питиета, съдържащи алкохол или кофеин;Прием на антиацидно лекарство без рецепта или медикаменти против газове и издут корем;Консумацията на сурови плодове, зеленчуци, фасул или зърнени храни с високо наличие на фибри може да помогне при състоянието;Използване на бутилка с гореща вода или подгряваща поставка, която се слага върху корема за половин час, като не трябва да бъде забравяно слагането на забрадка под подложката, с цел да бъде защитена кожата.
Симптомите може да се подобрят в рамките дневно или два, в случай че това не се случи е належащо визитата при доктор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР