Болеро“ на Равел съвместна работа ли е? Този труден въпрос

...
Болеро“ на Равел съвместна работа ли е? Този труден въпрос
Коментари Харесай

Авторските права на „Болеро“ на Равел отново отиват на съд във Франция

„ Болеро “ на Равел взаимна работа ли е? Този сложен въпрос беше прегледан в сряда пред френски съд като част от дело за авторски права, обвързвано с едно от най-популярните творби на класическата музика в света, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според наследниците на Александър Беноа, помощник на Морис Равел, техният роднина е съавтор на популярното произведение. Това обаче не се признава от Сдружението на създателите, композиторите и издателите на музика (Societe des auteurs, compositeurs et editeurs de musique - Sacem). Тази частна френска компания, учредена през 1851 година, ръководи авторските права в страната.

„ Болеро “, настояват наследниците на Беноа, цитирайки няколко исторически източника, е „ взаимна работа “.

Това е историческа „ нереалност “, плод на болно „ въображение “, дават отговор им от Sacem. Наследниците на Беноа приканиха за първи път пред съда Sacem през 2018 година след два отхвърли да записват родственика им като съавтор на творбата.

Залозите са високи: в случай че Sacem се съобрази с това искане, „ Болеро “, което стана обществено притежание през 2016 година, ще бъде още веднъж със предпазени авторски права до 1 май 2039 година, защото Александър Беноа е умрял през 1960 година

„ Болеро “ е било със предпазени авторски права в продължение на общо 78 години и четири месеца. Във Франция правата върху произведение падат 70 години след гибелта на създателя – 1938 година в тази ситуация с Равел. Но законът планува удължение, което има за цел да компенсира загубата на облаги на френски актьори по време на двете международни войни. Това му обезпечи отбрана до 1 май 2016 година Ще се съгласи ли Sacem да добави още 23 години към този към този момент продължен период е във фокуса на настоящите правосъдни разисквания.

Генерираните доходи от права са представлявали преди време „ милиони и милиони евро “ годишно, само че съгласно информация, предоставена на Агенция Франс Прес от юристите на Sacem, сумите са достигали приблизително 135 507 евро на година сред 2011 и 2016 година

Наследниците на Александър Беноа настояват, че „ Болеро “ в началото е било музика на балет, основан за Парижката опера през 1928 година „ Музиката на „ Болеро “ е написана особено за балета “, твърди Едуар Мил, юрист на наследниците на Беноа.

Мил и Жил Веркен, юрист на наследниците на Равел, се редуват в съда, с цел да показват доказателствата, които съгласно тях демонстрират, че „ Болеро “ е дело не на един, а на няколко музиканти.

Наследниците на Беноа акцентират като причини наличието на името на техния роднина в обявите за два балета, изпълнени вечерта на премиерата на творбата на Равел през 1928 година, изказвания на Луи Лалой, общоприет секретар на Парижката опера, който написа във ежедневник, че Александър Беноа е „ създателят “ на три представления, в това число „ Болеро “, или даже писмо от юридически шеф на Sacem през 80-те години, в което се загатва съдействието с балетния хореограф Бронислава Нижинска...

Отвъд историческите детайли, главният въпрос на чуването в съда се оказа ролята на Sacem в припознаването на възможен съавтор на „ Болеро “. Трябва ли Sacem да работи като елементарна „ регистрационна камара “, както се желае от жалбоподателите, или е целесъобразно да откаже още веднъж Александър Беноа да бъде приет за съавтор?

Решението се чака на 24 юни.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР