Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част

...
Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част
Коментари Харесай

Заливът Болата сред най-красивите в света

Болата е околност, ситуирана на едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и наоколо до някогашна военна станция. Местността е влажна зона с огромно значение за няколко редки растителни и скотски типа. Пясъчният плаж е с натурален генезис и е неповторим за скалните крайбрежия в региона на Калиакра. Малка река образува тясна клисура и се влива в тресавище, обрасло с просторен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят заради стоманените оксиди в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е и част от предпазена зона "Комплекс Калиакра " по НАТУРА 2000.



В пещерите на Болата са открити остатъци от антично населено място и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст – удостоверение за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Открити са още каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери - жилища.

Плажът е необятно прочут и като място за гмуркане. Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива аспект към цялата клисура. Заливът Болата стана част от Клуба "Най-красивите заливи в света ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР