Божият мост край врачанското селя Лиляче е единственото място в

...
Божият мост край врачанското селя Лиляче е единственото място в
Коментари Харесай

Арх. Пламен Мирянов: Божият мост до Враца е единственото място в света, свързващо Бог и човек

Божият мост край врачанското селя Лиляче е единственото място в света, където можем да създадем връзката сред господ и човек.

 

Това сподели арх. Пламен Мирянов пред Bulgaria ON AIR.

 

Младият проектант е идеолог на родолюбивата фондация " Нашият дом е България ", която за трета поредна година провежда пасхален концерт " Мост на небесата " точно до скалния феномен в Северозападна България.

 

Арх. Мирянов уточни, че събитието ще има и благотворителна цел - събиране на средства за параклис " Свети Дух ", който ще бъде издигнат до Божи мост.

 

" Мястото е определено, тъй като е особено, обвързвано е с Бога. Божи мост постоянно за мен е представлявал връзката сред земно и небесно. Вече няма тази бариера, която е била след грехопадението, тъй че е добре да има един параклис ", разясни арх. Мирянов.  

 

Жителите на село Лиляче са декларирали, че желаят подобен параклис. Към момента за построяването му са събрани 5 хиляди лева. 

 

Относно предстоящич концерт арх. Мирянов прибавя: " Родолюбие и святост, това са сигурно двете начала, двете посоки на това събитие ", сподели още уредникът на концерта.  

 

Организаторът сподели още, че в концерта присъединяване ще вземат радиохорът на БНР, Деси Добрева и църковен оркестър. Ще има доста фолклорна музика и светлинно шоу. 

 

Ще бъде направена и възстановка на борбата на Константин Велики с римския император Максенций през 312 година. 

 

" Тази борба значително взема решение хода на християнството във Византия и въобще в Европа. Ние желаеме по случай празника на Св. Константин и Елена да напомним това събитие ", сподели арх. Мирянов.  

 

" Пасхален концерт означава Възкресенски, по случай Възкресение Христово. Много хора, когато дойдат, не знаят какво да чакат, само че по-късно са ме спирали по улицата и са ме питали ще има ли още едно издание ", описа уредникът на проявата.  

 

По думите му концепцията за светлинно шоу в пещерата прави концерта уникален.  

 

Видео от присъединяване вижте тук: 

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/305899-pashalen-kontsert-sabira-sredstva-za-paraklis-na-bozhi-most

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР