Богдана Романска носи една от най-познатите тенис фамилии у нас.

...
Богдана Романска носи една от най-познатите тенис фамилии у нас.
Коментари Харесай

Богдана Романска: В България има страхотно младо тенис поколение

Богдана Романска носи една от най-познатите тенис семейства у нас. Дъщеря е на именития треньор Владимир Романски. Тя приключва треньорска школа при професор Пенчев към НСА „ Васил Левски ", била е и играч, и треньор у нас.

Любимият спорт остава в фамилията ѝ до през днешния ден, въпреки и към този момент оттатък Океана – в Съединени американски щати. В практиката си образова треньори по интернационалните стратегии, защото има най-високия лиценз в света. Развива и тенис център в Бруклин. Богдана Романска даде особено изявление за уеб страницата на БФ Тенис.

- Как ще коментирате страхотното показване на Илиян Радулов и Адрияно Дженев на „ Ориндж Боул "?

- Виждам, че сега имаме едно необикновено потомство от момчетата и девойки. Безкрайно се зарадвах от купата на Илиян и Адриано на „ Ориндж Боул ". Това е голям триумф и аз доста се развълнувах от него. Да спечелиш „ Ориндж Боул " до 18 година не е смешка. Имам прочут Пепи Попов, който живее в Маями и отиде да гледа финала на българчетата. Той е доста впечатлен от играта на нашите момчета и от това, че не са се тормозили от значимостта на срещата. Знаете какви страхотни тенисисти са печелили този шампионат. Именно „ Еди Хер " и „ Ориндж Боул " са двата шампионата, където може да се види идващото потомство. След спечелването на тези шампионати момчетата и девойките нормално превземат международните класации. Дай боже това да стане с Илиян и Адрияно. Най-много се веселя, че българските гении към този момент не се плашат да играят на огромни шампионати. Те имат световно мислене и нямат терзания да играят против състезатели от най-развитите тенис народи.

- През тази година девойките до 18 година на България станаха европейски отборни шампионки. Как ще коментирате този триумф?

- Имах привилегията да виждам онлайн Денислава Глушкова на US OPEN през тази година и съм доста впечатлена. Денислава демонстрира страховит тенис за годините си. Аз също съм предходна през школата на Мариана Ненова и Катя Брезина и този триумф не ме учудва. Той е още едно доказателство за надареното българско потомство. Поздравления за всички девойки и треньора. Те ни направиха доста горди с този триумф.

- Как виждате като цяло развиването на тениса в България?

- Не мога да не похваля Стефан Цветков. За това, че се дават толкоз доста пари и се пробва да помогне на младите ни състезатели. Никой от предходните генерации не е пътувал толкоз доста в чужбина на разходи на федерацията. Тази плеяда състезатели, които виждаме сега е резултат от работата на федерацията и на Стефан Цветков. За страдание в България никой не споделя положително за другите. За мен това постоянно е било доста тежко и доста тъпо. В България нещата стават доста мъчно. Този негативизъм в България е ужасяващ. Ние се дърпаме един различен надолу вместо да се опитаме всички да вървим нагоре. Стефан Цветков постави и продължава да поставя големи старания с цел да може да бъде подложен нашия тенис на картата дружно с най-развитите тенис народи и го реализираме. Разбира се голяма заслуга имат треньорите и клубовете, годишно се провеждат огромно количество европейски и ITF шампионати наред с фондовете, които се отделят за непосредствено подкрепяне на състезателите. Вече имаме изявени юноши и девойки в челото на ранглистите безусловно във всяка възрастова група, а това е голям триумф. Софийският АТР шампионат възпламени фантазиите на стотици млади състезатели, те видяха и схванаха, че няма неосъществим триумф стига да се посветиш и работиш. Най-важното е, че тези млади гении към този момент имат готови и знаещи български треньори и система. Трябва да работим и продължим да ги развиваме, поддържаме и за напред, това е самодейността където братя Пампулови, Любо Петров, Илия Атанасов и други изявени треньори ще се включат в интерес на младостта.

- Как бихте помогнали за развиването на тениса в България?

- С Елена Бантовска, щерка ми Джесика и Елица Желязова първоначално стартираме програмата за всеобщ тенис в учебните заведения. Целта ни е да стартираме през март/април 2023 година По този метод излизат доста гении, които не биха хванали тенис ракета по-друг метод. За образец Франсис Тиафо излиза тъкмо от такава стратегия. С тази повсеместност ще можем да покрием всички учебни заведения в България. Целта ми е да можем да стигнем и до най-малките градове в страната. Ще стартираме да работим с персонални фондове. Искаме да стартираме тази самодейност и да я развиваме. Моята фантазия е колкото може повече деца да играят тенис.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР