Богатството на света е изградено върху основите на естествените екосистеми

...
Богатството на света е изградено върху основите на естествените екосистеми
Коментари Харесай

Всяка пета държава е застрашена от екологичен колапс

Богатството на света е построено върху основите на естествените екосистеми на нашата планета. Ако те се срутен, ще се срине и международната стопанска система, предизвестяват специалисти.

Нов застрахователен показател на института Swiss Re демонстрира, че съвсем половината от международния БВП – съвсем 42 трлн. Щатски $ – зависи от артикули и услуги, предоставяни от природата.

На доста места по света обаче тази кардинално здрава основа последователно се трансформира в пясък.

Докладът, наименуван Biodiversity and Ecosystem Services Index, демонстрира, че 1/5 от страните по света сега се намират върху много нежна екологична основа – над 1/3 от тяхната земя е повредена от човешката интензивност.

С други думи – 39 страни са застрашени от екологичен колапс, който значително се дължи на всеобщия спад на биоразнообразието – било то вследствие от обезлесяване, фермерство, миньорство, инвазивни типове и така нататък

Този показател е основан, с цел да даде на държавните управления и бизнесите самобитен маркер за настоящото положение на локалните екосистеми, които са от основно значение за стопанските системи им. Същевременно той би могъл да разреши на компаниите и държавните управления да вземат под внимание биоразнообразието и екосистемите при вземането на стопански решения.

Развиващите се страни с огромни аграрни браншове, включени в показателя – като да вземем за пример Кения, Виетнам, Пакистан, Индонезия и Нигерия – са изключително застрашени, защото техният БВП разчита на естествените запаси. От друга страна обаче, „ гъсто обитаемоте и стопански значими райони “ като югоизточна Азия, Европа и Америка, също са изложени  на риск макар икономическата им диверсификация.

Сред челните позиции откриваме Австралия и Южна Африка, които са две от най-големите стопански системи в света – и двете са застрашени от дефицит на вода, проблеми с опазването на крайбрежните региони и проблеми, свързани с опрашването.

Дори страни като Бразилия и Индонезия, които до съумяват да запазят по-голямата част от своите естествени екосистеми, се трансформират в икономи, разчитащи главно на естествени запаси.

Индексът на Swiss Re е построен въз основата на 10 основни екосистемни услуги, посочени от международни учени и потребление на научни данни. Услугите включват чиста вода и въздух, храна, гори, замърсяване, плодородна почва, надзор на ерозията, отбрана на бреговете и други.

Почти една трета от страните – тъкмо 60 – разполагат с нежни екосистеми в над 20 % от земята си. 41 страни имат непокътнати екосистеми, покриващи същата повърхност.

Източник: Swiss Re

ЮАР и Австралия са страните от Г-20, които са изложени  на максимален риск от раздробяване на екосистемите . Китай е на седмо място, Съединени американски щати са на девето място, а Англия е на 16-то място.

Можете да разгледате показателя ТУК

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР