Богато погребение от XIV в. на неизвестен до момента аристократ

...
Богато погребение от XIV в. на неизвестен до момента аристократ
Коментари Харесай

Гроб на аристократ откриха в Калиакра

Богато заравяне от XIV в. на незнаен досега благородник - Господин Георги Палеолог, е намерено при постоянните археологически изследвания на средновековната столица на България Калиакра. Проучвателите на обекта са имали шанс, тъй като най-голямото предпочитание на всеки археолог е да бъде открит надпис, по който да се датира тъкмо времето на находката. В случая екипът е имал шанс, тъй като името на заровения - Георги, както и знатното му родословие, са открити по най-впечатляващия предмет от даровете в гроба - солиден златен пръстен. Пръстенът е от известния " Калоянов вид ", само че с доста по-детайлна и изящна декорация по халката, описа за ДУМА научният началник на археологическия екип доцент доктор Бони Петрунова, шеф на НИМ, някогашен зам.-министър на културата и дълги години археолог в НАИМ-БАН, където бе зам.-директор и началник на Средновековната секция. По думите й на пръстена има изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Археологическите изследвания на крепостта Калиакра се организират към този момент за 16-и сезон под управление на доцент Петрунова. Финансирането на разкопките през тази година е от Министерството на културата и община Каварна. От началото на изследванията са откривани голям брой богати погребения на представители на локалната средновековна калиакренска аристокрация, само че за пръв път се открива заравяне на правоприемник на Палеолозите, Господин на Калиакра и евентуално роднина на Балик и Добротица, известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV в. Доц. Петрунова позволява опцията младият мъж, в чийто гроб бе превъзходният пръстен, да е даже внук на диктатор Добротица.

В гроба, с изключение на пръстена, археологическият екип разкри богати блага, които дават опция да се възвърне ритуалът по изпращането на младия мъртвец. Погребението е осъществено през втората половина на XIV в., като ямата е завършена върху скалата с ограждане от камъни. Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре непокътнати следи. Лицето му е било покрито с първокласна материя, върху тялото му са сложени блага и стъклен съд, в който съгласно тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

По време на разкопките предходната година на Калиакра беше намерено превъзходно златно татарско богатство, укрито тук в края на XIV в. Погребението на Господин Георги Палеолог е разкрито под основите на същата постройка. До края на тази година Националният исторически музей ще разгласява азбучник на " Татарската плячка ", която съдържа 950 предмета от злато и сребро. Проучванията на средновековния некропол ще продължат до края на август.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР