Богатите страни все още са далеч от изпълнението на поетия

...
Богатите страни все още са далеч от изпълнението на поетия
Коментари Харесай

Богатите страни не изпълняват ангажимента си да финансират зеления преход в по-бедните държави

Богатите страни към момента са надалеч от осъществяването на поетия ангажимент за обезпечаване на годишно финансиране от 100 милиарда $ до 2025 година за зеления преход в бедните страни, излиза наяве от отчет, оповестен от Германия и Канада преди срещата на върха за климата COP27, която ще се организира в Египет сред 6 и 18 ноември, съобщи Блумбърг.

Този ангажимент е част от контрактуван преди повече от десетилетие проект, според който развитите страни се съгласиха да активизират тази сума в обществени и частни фондове за климатично адаптиране и планове за възобновима сила в по-слабо развитите страни. Тъй като задачата беше пропусната през 2020 година, по време на срещата COP26 в Глазгоу нациите потвърдиха решимостта си да я реализиран до 2025 година

Въпреки че развитите страни остават ангажирани с тази цел, те „ признават, че е нужна повече работа “, пишат в предговора министърът на околната среда на Канада Стивън Гилбо и специфичният делегат на Германия за интернационалните дейности по климата Дженифър Морган. Те показват, че световната пандемия и нахлуването на Русия в Украйна са оказали влияние върху националните стопански системи и задлъжнялостта, енергийната и продоволствената сигурност, само че подчертават върху това, че вредите, свързани с световното стопляне, представляват  „ въпрос на живот и гибел “.

„ Постигането на задачата от 100 милиарда $ е безусловно основен. Трябва да създадем това “, сподели пред кореспонденти ръководителят на конференцията на Организация на обединените нации по климата COP26 Алок Шарма, който упълномощи двете страни да показват отчета за постигнатия прогрес.

„ Оставаме на път за реализиране на задачата през 2023 година “,добави той. Докладът разпознава 10 области за усъвършенстване, в това число въвеждане на повече бистрота в процедурата за финансиране.

Отрезвяващата оценка идва единствено девет дни преди началото на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата в Шарм Ел Шейх. Вече се чака диалозите там да бъдат доминирани от напрежение по финансови въпроси, в това число неизпълнените обещания за финансиране, както и претенции развитите народи да оказват помощ на уязвимите страни да се оправят с последствията от световното стопляне.

Според отчета единствено пет страни - Италия, Япония, Нидерландия, Норвегия и Швеция, са изпълнили или са поели по-сериозни задължения от тези, посочени в миналогодишните прогнози. През 2021 година интернационалните банки за развиване одобрили над 50 милиарда $ финансиране за планове, свързани в климата, за страни с ниски и междинни приходи. Няма обаче ясни проекти за обезпечаване на финансиране след 2025 година

Богатите народи от ден на ден търсят финансиране от частния бранш. Шарма приказва за потребност от „ трилиони долари “ за зеления преход. Но частното финансиране нормално идва при пазарни лихвени проценти и има наклонност да се концентрира върху планове за намаляване на климатичните промени, като да вземем за пример посредством създаване на предприятия, фокусирани върху възобновима сила, вместо да подкрепя адаптирането и устойчивостта.

Скорошно пресмятане на Министерството на развиването на Германия, което покрива към 88% от финансирането на обвързваните с климата планове в страната, демонстрира, че финансирането от частния бранш е спаднало до минималните 170 млн. евро предходната година от 770 млн. евро през 2019 година Страната също не съумява да извърши общественото си заричане да дава 6 милиарда евро годишно до 2025 година в поддръжка на климатичния преход в по-бедните страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР