Богата и разнообразна е програмата за един от най-обичаните празници

...
Богата и разнообразна е програмата за един от най-обичаните празници
Коментари Харесай

Богата е програмата за Цветница в Ловеч

Богата и разнообразна е програмата за един от най-обичаните празници в Ловеч „ Цветница “.

Регионалният събор на националното творчество – „ Цветница 2022 “, ще бъде открит в събота (16 април) от 11,00 часа на пл. „ Тодор Кирков “. Той ще стартира с празничен концерт с присъединяване на ФТА „ Магия “ при съдружие „ Танцьорите “. От 11,00 часа е планувана галерия на екзотични цветя, проведена от съдружие „ Екомисия 21 век “. Тя ще бъде позиционирана в изложбена зала „ Покрит мост “.

Празничната съботна стратегия продължава от 13,00 часа с „ Вкусната Цветница “. Кулинарното събитие включва кулинарен конкурс „ Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници “, кулинарна проява на Иван Звездев и дегустация, а Аржентинското посолство ще показа кулинария и типични артикули от Аржентина.

В 13,30 часа, сцената на площада ще се трансформира в място за изява на любителските колективи за фолклор, подиум на несломимия български дух за опазване на българските обичаи и еднаквост.

На площад „ Тодор Кирков “ в кв. „ Вароша “ майстори занаятчии ще показват пред гостите на празника изработването на своите майсторски произведения.

Празничната стратегия ще се придвижи и в двора на Бившата казарма в Ловеч, където от 15,30 часа е концертът на оркестър „ Ловеч “.

От 17,00 часа, още веднъж в двора на казармата ловчалии и гостите на града ще имат опция да се насладят на концерт на сформира на НЧ „ Зорница 2010- Нено Щрегарски “ и националната певица Гуна Иванова.

А от 19,30 часа е концертът на Северняшкия отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев “, гр. Плевен.

На 17 април (неделя), от 09,00 часа е Златоустова Света литургия в Катедрален храм „ Св. св. Кирил и Методий “.

Кулминацията на празника е от 11,15 часа – Ритуалът по вода (традиционен бит „ Кумичене “), който ще е на Богоявленския мост до общината. След това празничното шествие ще тръгне от Богоявленски мост по бул. „ България “ до сцената в двора на казармата. Следва оповестяване на кумичката, както и концерти на детски танцов състав и юношески танцов състав „ Ловеч “ при ЦПЛР- ОДК – Ловеч, и на Общински духов оркестър.

От 14,00 часа на площад „ Тодор Кирков “ ще станем очевидци на „ Това сме ние “ – театър на Танцова групировка „ Елика “, гр. Пловдив.

От 15,00 часа от сцената на площада любителските колективи за фолклор с музика и песни ще събират публиката.

От 16,00 часа, Музикален спектакъл при Ловчанско читалище „ Наука 1870 година ще показа българската национална приказка „ Момче и вятър “.

От 17,00 часа, на площад „ Тодор Кирков “ е концертът на Райко Кирилов и танцова групировка „ Саводиви “.

В двора на казармата, от 19,00 часа ще се състои концерт на НЧ „ Бяла Анаста – 2016 година “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР