Бодливата круша, вид южноамерикански кактус, е толкова значим символ в

...
Бодливата круша, вид южноамерикански кактус, е толкова значим символ в
Коментари Харесай

Бодлива круша – енергийният източник на бъдещето?


Бодливата круша, тип южноамерикански кактус, е толкоз важен знак в Мексико, че даже участва върху знамето на страната. Той е считан от ацтеките за заветен, а днешните хора го ядат, пият и употребяват за медикаменти и козметика. Яркочервеният плод на растението се обработва всеобщо и играе роля в някои от най-любимите национални ястия – такос, супи, салати, конфитюри и даже бонбони. Мексиканците се обръщат към кактуса и при здравословни проблеми като кръвно налягане, косопад, наднормено тегло и други.

„ Още преди испанските завоеватели да дойдат, ние ядяхме бодливата круша. Това е нашата традиция, нашата просвета ”, споделя Израел ВаскеС, който отглежда кактуси от 20 години на дребна повърхност в Милпа Алта, квартал на Мексико Сити.

Към източника

Учените обаче оферират и друго приложение на растението – яркозелена апаратура за произвеждане на сила. Това е много любопитно, тъй като външната му обвивка постоянно е била е отпадъчен артикул, до момента в който откривателите не създадоха генератор за биогаз, с цел да го трансфорат в електричество.

Пилотният план бе пуснат през май на пазара на кактуси на Милпа Алта. Дългият квартал на смог и бетон в латиноамериканския мегаград към този момент се слави с повече от 2 800 хектара полета с остър кактус, прочут на испански като "нопал ”.

Земеделските производители със сламени сомбрерос навлизат в тези полета всяка заран още преди зори, с цел да работят по дългите редици от бодлива флора и създават 200 000 тона годишно. До 10 тона от тях се изхвърлят като боклуци всеки ден. Една локална самодейност за зелена сила, наречена "Енергия и екологична устойчивост" („ Suema ”), прегърна концепцията да създаде генератор за биогаз, който да трансформира тези боклуци в сила.

Кактусови мощности

Мексико, която създава петрол, се очерта като водач в зелената сила през последните години. Страната получи заслужени похвали през 2015 година, когато стана първата разрастваща се страна, която разгласи своите цели за битка с нездравословните излъчвания в атмосферата пред Организация на обединените нации, амбициозно обещавайки да ги понижи на половина до 2050 година

За да стигне до там, тя се стреми да генерира половината от силата си от възобновими източници. Миналата година зелената сила съставляваше 15,4% от енергийния й микс, въпреки че единствено 0,1% бяха от биогаз.

„ Suema ” се пробва да промени това посредством генератора си, който в последна сметка ще създаде 175 киловат часа - задоволително количество електрическа енергия, с цел да възпламени към 9 600 нискоенергийни електрически крушки.

Генераторът - голям сребърен цилиндър, заобиколен от комплицирана мрежа от тръби - сплотява органични боклуци със специфична примес от бактерии и ги загрява до 55 градуса по Целзий за произвеждане на биогаз. След това остатъците могат да се употребяват като компост.

Когато доближи цялостен потенциал към ноември, генераторът ще може да обработва три до пет тона боклуци дневно, като създава 170 кубически метра (45 000 галона) биогаз, плюс малко повече от един звук компост.

Проектът на стойност 840 000 $, финансиран основно от държавното управление на Мексико. Отговорникът за научното развиване в държавното управление на страната Бернардино Росас, се надява, че генераторът ще бъде първият от многото.

"Нашата визия е да разтеглим този вид планове на всеки от повече от 300 пазари на града, което ги прави енергийно независими ”, споделя той.

Легендата на ацтеките

В митологията на ацтеките Уицилопочтли, господ на слънцето, войната и човешката жертва, раздира сърцето на подъл принц на име Копили и го хвърля в езеро. Според легендата, първата бодлива круша се е появила от там - апетитен червен плод, символизиращ сърцето на санкции.

Според легендата, богът споделил на ацтеките да построят град на мястото, където намерили кактуса, чийто знак ще бъде орел, ядящ змия.

Историята демонстрира, че това е мястото, където тогавашните поданици са построили столицата Теночтитлан - над чиито руини испанските конквистадори са построили Мексико Сити.

Днес бодливият кактус с орел, който яде змия, е народен знак, а бодливата круша остава уместно гориво за бъдещето на Мексико. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР