Бобена салата, за второ омлет с био-спанак и други зелении,

...
Бобена салата, за второ омлет с био-спанак и други зелении,
Коментари Харесай

Само вегетарианска храна в училище. Каква е истинската причина?

 Бобена салата, за второ омлет с био-спанак и други зелении, полят със сос бешамел, най-после сирене и плодове – такова беше през вчерашния ден единното меню, въведено в столовете на всички учебни заведения в Лион. Кметът на града Грегори Дусе разпореди в столовете да се сервира единствено вегетарианска храна, тъй като единното безмесно меню за всички учебни заведения улеснявало спазването на разпоредбите по време на пандемията.

Превъзбуден публичен спор

Ето по какъв начин " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ разяснява френското изобретение: Когато един кмет подреди в учебните столове да се сервира единствено вегетарианска храна, не е за чудене, че избухва превъзбуден публичен спор. Особено, когато това се случва в родината на най-великите " шефове “ и основни готвачи. Френската кухня неслучайно се радва на международна популярност с такива свои блюда като Boef bourgignon ( " Бьоф по бургундски “) и Coq au vin ( " Петел с вино “).

Аргументацията на " зеления “ кмет на Лион сама по себе си звучи леко изкуствено. Защото в учебните столове въобще няма потребност да се вкарва единно меню, единствено с цел да се съблюдават хигиеничните ограничавания, наложени поради пандемията. Цялата акция навежда на мисълта, че тук си имаме работа с един колективен политик със мощна екологична мотивация, който се пробва да употребява момента и да наложи в държавните учебни заведения рецептурник, съдействуващ за опазването на климата.

Стратегията му не наподобява изключително интелигентна. Храната в учебните столове и в Германия се трансформира в бойно поле на нови светогледни спорове, които биха могли да внесат тежък разлом в обществото. Както е известно, става дума за опазването на климата (защото потреблението на месо води до отделянето на повече излъчвания с въглероден двуокис - бел.ред.), само че и за вземане предвид с учениците от мюсюлманското изповедание - поради свинското месо.

На обществото не трябва да се постановат малцинствени позиции

Обаче учебните заведения, както доста други обществени институции, са прекомерно неуместно място за опитите да бъдат налагани малцинствени позиции на цялото общество. В нито една европейска страна няма да възникне болшинство, което да се храни вегетариански или вегански.

По отношение на опазването на климата това може би не е идеалното развиване на нещата, само че то би трябвало да се почита, когато живеем в народна власт. С сходни стремглави акции зелените предводители на културната борба единствено хвърлят гласоподавателите в обятията на крайната десница.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР