БНТ Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на

...
БНТ
Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на
Коментари Харесай

Мангъров: Covid-19 не е от особено опасните инфекции

 БНТ " Клиниката е цялостна, към 80 души е непрекъснатият брой на пациентите ", сподели пред БНР доцент Атанас Мангъров, шеф на Covid отделението в Инфекциозна болница, в която се лекуват всички пациенти с коронавирусна зараза. Той посочи, че всички лекари са на първа линия, а погрешно е да се дефинират единствено едни от тях, като работещи на първа линия.

" Това, което отличава ковид от останалите вирусни инфекции, присъщи за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при Covid-19 острата фаза е от 13 до 15 дни - много по-дълго от това, с което сме привикнали да се срещаме всяка година ", изясни инфекционистът.

Той акцентира, че става дума за вирусни промени, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици:

" Това е вирусна зараза, за която няма окончателно лекуване - нито ремдесивирът, нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на индивида. Тези хора се нуждаят от грижи ".

По думите на доцент Мангъров рекомендацията за приемане на аспирин е тъй като той е средство против съсирването на кръвта:

" Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици.... На никого не сме отказали антибиотици. Трябва оптимално щадящо да се дават на индивида нещата, от които има потребност - преди всичко това е О2 ".

Според него в болница би трябвало да влизат единствено тези, които имат потребност от О2.

Той повтори още веднъж рекомендацията си за " супички, чайчета и аспирин " и сподели, че персоналните лекари не би трябвало да би трябвало да изписват антибиотици още при започване на лекуването. Доц. Мангъров предложи още на общопрактикуващите лекари да съблюдават всички ограничения, с цел да не се заразяват.

" Не бива да се не помни, че Covid-19 не е от така наречен изключително рискови инфекции. Носенето на защитни средства се учи още в университета. Хубаво е да се носи маска, само че по-важно е да се съблюдава хигиена. Не бива да се не помни, че няма по какъв начин тази зараза да не мине през всички хора, включително и през здравното съсловие, само че това не значи, че медиците не би трябвало да извършват главните си отговорности ".

Инфекционистът беше безапелационен, че хората, които лекува, му имат доверие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР