БНТ: Г-н председател, кога България може да се присъедини към

...
БНТ: Г-н председател, кога България може да се присъедини към
Коментари Харесай

Вярвам, че България може да покрие условията за влизане в еврозоната, смята Паскал Донахю

Българска национална телевизия: Г-н ръководител, по кое време България може да се причисли към еврозоната?

Паскал Донахю: България може да одобри еврото, когато покрие изискванията. Те си костват по принцип. Например, ниска инфлация. Да, потребна е да влезеш в Еврозоната, само че по-важното, добра е за българския народ. Вярвам, че България може и ще покрие изискванията – и след това ще одобри еврото. А по кое време? Смятам, че България може да вкара еврото през 2025.

Българска национална телевизия: Но по кое време през 25-та? Реалистично ли е през януари?

Паскал Донахю: Зависи от осъществяването на критериите. Отново споделям, коства си поради самите българи, без значение от еврото. Стабилни обществени финанси, ниски равнища на дълг, както и ниска инфлация. Трудно е да се каже съответна дата през 2025, само че по-важното е България да успее. Имам огромни очаквания - и това е задачата на визитата ми през днешния ден.

Българска национална телевизия: Инфлацията ли е главната спънка?

Паскал Донахю: Гледаме 4 разнообразни стопански индикатори. Към момента инфлацията е основното изискване: доста е значимо цените да се движат сходно във всички страни с евро. Влизат ли в еврото или не, за българите преодоляването на инфлацията е потребно по този начин или другояче. Защото дава най-хубавата опция за по-добър стандарт на живот.

Българска национална телевизия: А еврозоната като цяло съумя ли да се оправи с растящата инфлация?

Паскал Донахю: Да. Инфлацията пада: от 13-15% в някои стопански системи до 5-8% за предходната година. В доста стопански системи в Еврозоната инфлацията тази година може да бъде към 2-3%. Така че Еврозоната съумя. В нея страните имат по-силен инструмент за управление на инфлацията в личните си стопански системи. Еврото е застраховка против рисковете, от които всяко държавно управление желае да избави народа си.

Българска национална телевизия: Политическата непоклатимост не е фиктивен аршин за влизане в еврозоната. Но в случай че България не успее да образува държавно управление в този момент, това би ли повлияло на опцията да се одобри еврото?

Паскал Донахю: Надявам се България да има триумф в продължаването на ръководството. Защото политическата непоклатимост оказва помощ, по доста аргументи. Разбира се, поради сложността на задачата за присъединение към Еврозоната, е потребно да има държавно управление, концентрирано върху това. Но това е работа на българското държавно управление и парламент, не моя. Аз, като политик, почитам решенията на парламентите в другите страни.

Българска национална телевизия: Но представете си, че сме влезнали в еврозоната. Цените подвигат ли се автоматизирано единствено поради еврото?

Паскал Донахю: Честният отговор е, че цените може да се покачат. Но това може да стане по този начин или другояче. Вижте Хърватия. След като вкара еврото, разликата в инфлацията в първите месеци бе 0,2 - 0,4%. Това е относително дребна смяна. Насреща обаче изгодите от еврото са несъизмерими: непоклатимост на цените, ниски лихвени равнища, ниска инфлация. Вижте и нашия опит в Ирландия. Уверен съм, че присъединението към Еврозоната ще бъде потребно за елементарните жители на България, които желаят по-добри работни места, по-ниски лихви и по-ниска инфлация.

Българска национална телевизия: Но критиците на еврото акцентират значим мотив – загуба на самостоятелност. Не би ли било по-справедливо да се гласоподава за еврото?

Паскал Донахю: Това още веднъж е решение, което българските държавно управление и парламент би трябвало да вземат. Не е редно да го разясня аз, задграничният политик. С цялото си почитание бих изложил аргумента, че еврото обезпечава по-силно участие в Европейски Съюз. Призовавам в политическия спор да не се не помнят практическите изгоди, които еврото може да донесе на работещите в България, пътуващите от и за България, както и инвестиращите в България. Огромни стопански изгоди! А на политическо равнище, гуверньорът на Българска народна банка ще бъде член на ЕЦБ. Министърът на финансите ще бъде в залата, в Еврогрупата, когато се взимат значими решения за българската стопанска система. Макар теоретично да сплотява суверенитет, еврото на практика носи голяма позитивна смяна.

Българска национална телевизия: Споменахте ирландския образец. Има ли неточност, която България може да избегне или триумф, който да може да копира?

Паскал Донахю: За Ирландия присъединението към Еврозоната беше значителен детайл от икономическото ни развиване. Ние сме страна на края на Европа. Дълги години популацията ни спада, а страната не може да осъществя капацитета си. Членството в Европейски Съюз промени това в политиката и общественото дело. Единният пазар и след това Еврозоната го промени и в стопанската система. Уверен съм, че същото може да стане тук, с съответния политически и стопански фокус, който показвате през днешния ден. Радвам се да повторите триумфа. Но, несъмнено, Ирландия мина през върхове и спадове. Не всичко мина по този начин, както желаеха ирландците. Правихме и неточности. Трябва да бъдем смирени и откровени. Ще подчертая какъв брой е значимо да продължите да регулирате банките си, което, знам, е на напред във времето в България. И да не забравяме практическите изгоди, които Европа дава на българите.

Българска национална телевизия: Последен въпрос. В момента има две войни. Още не сме не запомнили Ковид. Европа през днешния ден податлива ли е на рецесии?

Паскал Донахю: Светът е предразположен на рецесии! Може би сме в първите дни от завръщането към оня темп на историята, какъвто е бил епохи. В този свят най-хубавият метод Европа да запази сигурността си и да се грижи за хората си, е другарството и съдействието. Европейски Съюз най-добре обезпечава това. Трябват ни мъдрост и успокоение. Позволете най-после да изкажа своите съболезнования към Вас и Вашите фенове за тъжната кончина на Вашия Патриарх, който също е бил източник на мира и престиж.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР