БНБ ревизира макроикономическата си прогноза за тази и следващите две

...
БНБ ревизира макроикономическата си прогноза за тази и следващите две
Коментари Харесай

БНБ с нова прогноза за цените и заплатите

Българска народна банка ревизира макроикономическата си прогноза за тази и идващите две години.

С подред банката вероятностите пред растежа на външното търсене на български артикули и услуги през 2023 година са се влошили по отношение на прогнозата от март 2023 година заради следеното едва намаляване на икономическата интензивност на главните търговски сътрудници на България от еврозоната в края на 2022 година и при започване на 2023 година

От банката допускат растежът на външното търсене на български артикули и услуги да се забави до 2% през 2023 г.  (спрямо 7.1% през 2022 г.), след което да се форсира до 3.5% през 2024 година и 3.4% през 2025 година

Според упованията на пазарните участници, през 2023 година цените в евро на интернационалните пазари на всички съществени групи първични материали ще се намалят по отношение на миналата година, само че част от цените ще останат по-високи спрямо 2021 година

а през 2025 година ще набъбнат с малко над 2.0% под въздействието на динамичността при неенергийните първични материали.

Очакванията на пазарните участници за краткосрочните лихвени проценти в еврозоната са за покачване до третото тримесечие на 2023 година, последвано от последователно намаляване през останалата част от прогнозния интервал.

През 2023 година растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави до 1% (спрямо 3.4% през 2022 г.), което ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система, се показва в прогнозата. 

Други фактори, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през 2023 година,

забавянето на растежа на частното ползване и запазването на негативен принос на чистия експорт.

„ Същевременно, след две поредни години на спад, чакаме през 2023 година вложенията в главен капитал да се покачат на годишна база г лавно заради заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средства от Европейски Съюз от страна както на обществения бранш, по този начин и на частния бранш.

Очакваме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3.2% през 2024 година,

и до 4.0% през 2025 година заради предстоящо доста ускорение на растежа на вложенията в следствие основно на осъществяването на планове по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) “, написа в документа.

Според Българска народна банка годишната инфлация, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се чака да се забави до 5.7% в края на 2023 г.  в резултат на спада на цените на енергийните артикули и по-слаби темпове на повишаване на цените на останалите артикули и услуги заради образуването на базов резултат по отношение на миналата година.

Очакванията са средногодишната инфлация да възлезе на 8.7%,

като в кратковременен проект натискът върху потребителските цени ще остане забележителен вследствие на лимитираното преместване от страна на компаниите на понижаващите се интернационалните цени на съществени селскостопански и енергийни първични материали върху крайните потребителски цени в среда на мощно потребителско търсене.

за труд на единица продукция да продължат да нарастват със относително високи темпове в изискванията на дефицит на работна мощ и да оказват проинфлационно въздействие върху растежа на цените, изключително при базисните съставни елементи. В резултат на това в края на 2023 година най-голям позитивен принос за общата инфлация се чака да има базисната инфлация.

От банката предвиждат инфлацията при административно определяните цени и тютюневите произведения също да има относително висок позитивен принос за общата инфлация в края на 2023 година  главно заради включените в прогнозата покачвания на цените на тютюневите произведения, ВиК услугите, електрическата енергия и топлоенергията. В средносрочен проект чакаме темпът на повишаване на ХИПЦ да се забави до 3.4% в края на 2024 година и да доближи 3.0% в края на 2025 година в сходство с отслабването на инфлационния напън от страна на цените на съществени първични материали, както и заради плануваното закъснение на растежа на разноските за труд на компаниите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР