БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава

...
БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава
Коментари Харесай

Финансист: Кой чужденец ще инвестира в държава, която национализира частна фирма

БНБ разгласява предварителни данни, от които излиза наяве, че продължава спадът на непознатите вложения у нас. От януари до 31 юли 2017 година в страната са влезнали 411 милиона и 800 хиляди евро, това е спад над 55% по отношение на същия интервал на предходната година. Спад има и във вложенията на непознати жители в недвижими парцели, които са 10 пъти по-малко. " Няма проучване какво притегля вложителите у нас ", разяснява финансистът Любомир Дацов пред БНР.

Според него, който и да изяснява тази обстановка, ще спекулира в позитивния смисъл на думата. Защото няма научни данни, или няма някакво прочуване, което общо взето редовно да споделя какви са аргументите, които водят вложителите в България и какви са проблемите, които в действителност карат другите форми от другите райони да не избират България като дестинация за техните инвестиции. Т.е. показваме единствено персонално мнение сега.

Дацов разказа и положението на българските вложения в чужбина. " В информацията, която разгласява Българска народна банка, можете да видите, че въпреки и дребни суми, има вложения, които са правени от наши компании в чужбина, само че те са надменно дребни. Макар че това е, съгласно мен добре, тъй като значи, че въпреки всичко има бизнес в България, който може да си разреши да излиза в други страни и т. е. да се развива ", сподели още финансистът.

Той уточни като образец и това, че най-големите страни в Европа в действителност имат негативно салдо във връзка с задграничните вложения. Германия е най-хубавият образец за това. Просто доста повече са вложенията, които вършат немските компании в чужбина по отношение на тези вложения, които страната притегля сега.

Финансистът счита, че една от аргументите за отлива на вложения у нас се корени в неналичието на мира у бизнеса.

" Дори в случай че погледнете тематиките, които вълнуват последните месеци българското общество – непрестанно се приказва, даже вземете казуса с тази оръжейна компания " Емко ". Коментарите по този начин или другояче са до такава степен, че страната очевидно се пробва да придобие тази компания и, дали се спекулира или не се спекулира, доста от държавните служители очевидно работят за някакъв непознат интерес. Извинявайте, но кой естествен непознат вложител, когато вижда, че това може да се случва, т. е. дали е правилно, или не е сега не го разясня, погледнете вестниците и малките екрани, всичко това приказва за проблем при едно от главните права – правото на благосъстоятелност ", приключи Дацов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР