BMW Group обяви началото на производството на водородна версия на

...
BMW Group обяви началото на производството на водородна версия на
Коментари Харесай

BMW Group започва производство на водородната версия на SUV модела iX5 в малки мащаби

BMW Group разгласи началото на производството на атомна версия на SUV модела iX5 в дребни мащаби. Демонстрациите и тествания на автомобила с водородно задвижване ще стартират през идната година, с цел да се събере обстоен набор от данни преди началото на всеобщото произвеждане на такива коли през 2025 година

Производството на iX5 Hydrogen в дребни мащаби се реализира в пробния цех на Центъра за проучвания и нововъведения (FIZ) в Мюнхен. Този първи за компанията автомобил Sports Activity Vehicle (SAV) с технология за водородни горивни кафези към този момент е минал през предизвикателна тестова стратегия във етапа на създаване и ще бъде употребен като софтуерен демонстратор за локална подвижност без въглеродни излъчвания в определени райони от пролетта на 2023 година нататък.
-->
" Горивните кафези не се нуждаят от значими първични материали като кобалт, литий или никел, тъй че инвестирайки в този вид задвижваща система, ние ускоряваме и геополитическата резистентност на BMW Group. Тестовата флотилия на BMW iX5 Hydrogen ще ни даде скъпи нови знания, които ще ни разрешат да представим на клиентите атрактивна продуктова гама, когато водородната стопанска система стане необятно публикувана действителност ", сподели Франк Вебер, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за развиването на групата.

Водородът като гориво дава опция за шофиране на дълги дистанции и за зареждане с гориво за минути, а не за часове, както е при електрическите коли. Освен това инфраструктурата за зареждане към момента не е изцяло развита. Макар и неутрално във връзка с околната среда, водородното гориво предлага доста преимущества, които ще му обезпечат впечатляваща ниша в света на безвъглеродната стопанска система.

Каросериите за сглобяването на iX5 Hydrogen се доставят от американския цех на BMW Group в Спартанбърг. В цеха за каросерии в пилотния цех на колите се инсталира нова подова настилка, която разрешава слагането на два резервоара за водород в централния тунел и под задната седалка. Електрическите системи 12V и 400V, високоефективната батерия, електрическият мотор и горивната клетка се интегрират на стадия на сглобяване дружно със общоприетите индустриални елементи.

Електрическият мотор е ситуиран наоколо до задния мост дружно с батерията - решение от пето потомство на BMW eDrive, което към този момент се употребява в електрическите и хибридните модели на BMW. Системите с горивни кафези се създават в личния водороден център на BMW в Гарчинг, северно от Мюнхен, от август тази година. Горивните кафези са ситуирани под капака на мотора.

Много от съставените елементи на iX5 Hydrogen се създават извънредно за коли, задвижвани с водород. Някои от тях се създават посредством 3D щемпел в BMW Additive Manufacturing Campus. След сглобяването колите минават през нормалния стадий на боядисване и приемане, след което влизат в употреба.

BMW Group взаимно с Toyota възнамерява да стартира огромно произвеждане на коли, задвижвани с горивни кафези, след тестовото произвеждане на iX5 Hydrogen. Това е планувано за 2025 година, само че това е друга история.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР