Бляскавото завръщане на Русия на космическата сцена се превърна в

...
Бляскавото завръщане на Русия на космическата сцена се превърна в
Коментари Харесай

Защо руският лунен провал застрашава съвместен проект с Китай за милиарди

Бляскавото завръщане на Русия на галактическата сцена се трансформира в нов кратер на повърхността на Луната, откакто автоматизираната станция " Луна-25 " излезе от надзор и се разруши в естествения сателит на нашата планета. Неуспехът в сходно научно-техническо начинание не е изненада, само че в тази ситуация последствията може да са доста огромни и то на геополитическо ниво.

Първата съветска лунна задача от близо половин век насам трябваше да даде общественото начало на огромно съдействие с Китай, което в този момент наподобява под въпрос. Това не е проблем за Пекин, а за Москва.
 Русия с първа задача до Луната от близо половин век
Русия с първа задача до Луната от близо половин век

Точно 47 години по-рано беше изстереляна галактическата сонда " Луна-24 "

Какво се случи : Струващата 200 млн. $ " Луна-25 " още на 19 август се сблъска с механически проблем. След подадена от Земята команда за запуск на моторите и заемане на орбита за плануваното за 21 август кацане, маневрата не беше изпълнена съгласно в началото изчислените параметри и последва загуба на контакт.

По-късно " Роскосмос " потвърдиха, че сондата се разрушила.
 В търсене на (замръзнала) вода: Китайски летателен уред ще стигне до Южния полюс на Луната
В търсене на (замръзнала) вода: Китайски летателен уред ще стигне до Южния полюс на Луната

Мисията се счита за доста значима от научна позиция

Контекст : Съюз на съветските социалистически републики последно беше на Луната през 1976 година с " Луна-24 ", която взе проби и се върна. От времената на Брежнев насам, обаче, се промени значително. На първо място, спря да има Съюз на съветските социалистически републики.

Проекти като орбиталната станция " Мир " получиха световен темперамент. Русия стана основен участник в плана за Международна галактическа станция, а нейните галактически кораби и ракети носители бяха основни за реализирането на голям брой планове в околоземна орбита.
 НАСА има проекти да добива редкоземни детайли и желязна руда от Луната
НАСА има проекти да добива редкоземни детайли и желязна руда от Луната

Първоначалният фокус на задачата ще бъде изследването на начичието на кислорода

Така и " Луна-25 " стартира като взаимен план с Европейската галактическа организация, от която трябваше да пристигна навигационната система.

От друга страна: Всичко това, обаче, остана в предишното след съветското навлизане в Украйна. Всякакво съдействие със западните страни беше прекъснато, а " Луна-25 " продължи съществуването си като руско-китайски план.

Space News отбелязва, че сондата се води част от подготовката на Международната лунна изследователска станция - бъдещата лунна база на Москва и Пекин. Затова и изстрелването беше посетено от почитан китайски представител, обвързван с галактическата стратегия на страната. Изглежда прекомерно евентуално на борда да е имало и съоръжение, особено обвързвано с плана.
 Кой има Луната?
Кой има Луната?

Много или малко са 25 $ за акър на спътника на Земята?

Още през юни 2021 година беше обществено оповестено, че съветски ракети носители ще се употребяват за изстрелването на инфраструктурата на станцията през идващото десетилетие. След това пък Москва можеше да разчита на по 1 милиарда $ годишно доходи от превоза, необходим за поддържането въз основата.

За да има станция на Луната, тези модули би трябвало да се приземят меко на повърхността ѝ. От случилото се с " Луна-25 " е видно, че това надалеч не е обезпечено. Space News цитира наблюдаващи, съгласно които е доста противоречиво дали Русия ще може да извършва уговорките си по плана след загубата на достъп до западно ноу-хау.

Още нещо : Докато в Русия още не могат (поне публично) да си обяснят какво тъкмо се обърка с лунната им станция, в Индия стискат палци за своя личен уред. " Чандраян-3 " също би трябвало да кацне на Южния полюс на Луната, като това е планувано за 23 август.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР