Блу Ориджин има само суборбитален кораб, но за 23-годишното си

...
Блу Ориджин има само суборбитален кораб, но за 23-годишното си
Коментари Харесай

Блу Ориджин най-накрая се отърва от Боб Смит

Блу Ориджин има единствено суборбитален транспортен съд, само че за 23-годишното си битие компанията не е пратила даже един елементарен сателит в орбита. Photo credit: Blue Origin

Най-сетне: след шестгодишно пагубно ръководство, Боб Смит, изпълнителният шеф на Блу Ориджин, напуща учредената от Джеф Безос галактическа компания!

Новината бе обявена от Арс Текника – един от най-авторитетните уеб сайтове за космонавтика.

За тези от вас, които не знаят скорошната история на Блу Ориджин, я напомням тук: през 2016 година Джеф Безос желае да трансформира компанията от елементарен стартъп в просперираща аерокосмическа компания – и най-много да печели държавни контракти като СпейсЕкс. За тази цел Безос се пробва да притегли на своя страна изпълнителната директорка на СпейсЕкс Гуин Шотуел. Но без значение какъв брой е примамлива офертата, Шотуел е вярна на Илон Мъск и непосредствено отхвърля на Безос.

След още година търсене, Безос съумява да притегли Боб Смит, който по това време е старши управител в Хъниуел Аероспейс – обичайната аерокосмическа компания, учредена през далечната 1936 година. Това се оказва съдбовна неточност – Смит не е индивидът, който има предприемаческа мисъл, присъща за новия “НюСпейс ” бранш. Той стартира да управлява Блу Ориджин както се управлява остаряла компания от вида на Боинг.

Ако има една област, в която Смит е съумял, то е да разшири компанията – през 2017 година за Блу Ориджин работят 1 500 души, а в този момент те са 11 000. Но огромна част от тези хора идват от остарели компании като Боинг, Локхийд Мартин и Нортроп Груман. Само 1.7% от претендентите са стажанти. А и младежите избират да работят за СпейсЕкс – компанията, която е считана за “Харвардът на ракетостроенето ”.

Резултатът шест години по-късно: Блу Ориджин изцяло отсъства от галактическия пазар. Суборбиталният транспортен съд “Ню Шепърд ” е отвън употреба към този момент близо година поради повреда, моторите “BE-4 ”, които компанията трябваше да доставя на Юнайтед Лонч Алайънс вместо до момента употребяваните съветски “РД-180 ”, се бавеха до безспир, орбиталната ракета “Ню Глен ” към момента не е подготвена. И до момента в който ракетите на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” са летели 258 пъти, от основаването си през септември 2000 година до момента Блу Ориджин не е изстреляла и един елементарен микроспътник.

Какво следва оттук нататък? Боб Смит ще бъде сменен от Дейв Лимп, който за тази цел напусна длъжността вицепрезидент на Амазон за продажби и услуги. Той е работил за Кайпър, Киндъл и Алекса. Като цяло интервалът му в Амазон се смята за белязан както от триумфи, по този начин и от падения, като главната причина за угасването на звездата на Лимп в последно време се смята точно гласовият помощник Алекса. Някои консуматори назовават Алекса “колосален неуспех ”, а Амазон са изгубили 10 000 работни места.

През Лимп предстоят съществени провокации – Блу Ориджин не просто би трябвало да доставя ракетни мотори и да приключи орбиталната си ракета “Ню Глен ”, а компанията има план за орбитална станция “Орбитал Рийф ” и също така е втората компния, определена от НАСА да строи пилотиран модул за кацане на Луната.

Така че, Алекса, изпрати най-накрая нещо в орбита.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР