Блокади на магистрали, екшън в парламента и срещи на високо

...
Блокади на магистрали, екшън в парламента и срещи на високо
Коментари Харесай

След блокади и екшън в НС! Развръзка за мините – работа или 140 000 лв.

Блокади на автомагистрали, екшън в Народното събрание и срещи на високо равнище взеха решение най-сетне казуса с бъдещето на въглищните централи, който от години тревожи хората в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Днес те се подвигнаха на протест против териториалните проекти за обективен преход, който бяха мощно подложени на критика от ГЕРБ поради подозрението, че облагодетелстват компании на Политическа партия.

Въглищните централи и мините ще работят до 2038 година Няма дати за затваряне на съответни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, тъй като стопански няма да могат да работят, съобщи министър председателят Николай Денков след изключително съвещание на държавното управление. На него министрите одобриха териториалните проекти за обективен преход, само че с контрактуваните денем корекции.
-->
По тях България чака близо 2 милиарда лева от Европейски Съюз, с които да обезпечи претовареност на съкратените миньори и енергетици от Стара Загора, Перник и Кюстендил след прекъсването на тецовете. Денков още един път съобщи, че повече не може да има никакво закъснение, тъй като се рискува загубата на 3,5 милиарда лв., които се чакат за въглищните райони дружно с вложенията от частния бранш.

До края на годината ще бъде основано държавно дружество, което ще работи за преобразяване на въглищните райони в зони за икономическа активност. В него ще се назначават съкратени енергетици, договориха на незабавна среща в Народното събрание финансовият министър Асен Василев, депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Централите ще работят до 2038 година, заяви Делян Пеевски след срещата. Ако някой не желае държавната работа, ще получи 36 заплати на куп. Възнагражденията в бранша са високи и това значи, че компенсацията ще е 140 000 -150 000 лв. на човек, съобщи Асен Василев.

Къде е енергийният министър, бил на някакво пътешестване, възмути се Пеевски. И разгласи, че би трябвало министърът би трябвало незабавно да си свърши работата. Ако не го направи, разумно е самичък да си тръгне.

Трябва да отпадне, че в самите мини може да се прави слънчев парк. Върху язовирите няма да се вършат фотоволтаици. Улеснява се до 60 дни бързо да се влага във ВЕИ-та, изключително върху здания, паркинги, молове, сподели Борисов. Това, с което се съгласи Асен Василев, е, в случай че вложителят желае удължение, да е допустимо, изброи водачът на ГЕРБ. И се обърна към протестиращите енергетиците с думите, че “блокадите не са излаз, а тормозят доста други жители ”.

В петък от сутринта - още преди съвещанията на Народното събрание и държавното управление, миньори и енергетици излязоха на митинги в цялата страна и блокираха основни пътища и автомагистрали. Те са срещу териториалните проекти, тъй като съгласно тях ще доведат до затваряне на централи. Протестиращи споделиха, че са били застрашени от полицията с водно оръжие.

Според синдикатите има график, съгласно който до 2030 година въглищните мощности у нас ще бъдат редуцирани до 1600 мегавата, а до 2035-а падат на 1000 мегавата. Експерти в енергетиката обясниха, че това значи производството на ток от въглища да бъде свито 4 пъти. Защото сега мощностите са 4505 мегавата и излизало, че съвсем няма да остане работеща централа.

Опозицията в Народно събрание скочи против постигнатото решение. “Няма договаряния с служащите и синдикатите. Ние държим да се чуе мнението на служащите, които са на улицата. Парламентът не знае за договаряния ”, разгласи лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Има Такъв Народ, “Възраждане ” и Българска социалистическа партия желаеха пролонгация от един месец за териториалните проекти. Предложението им обаче бе отхвърлено от изключителната енергийна комисия в ранния следобяд в петък.

Накрая се стигна и до изключителна обстановка в Народното събрание. Парламентарните групи на Българска социалистическа партия и „ ИТН ” окупираха трибуната в залата с искане Министерският съвет да забави с месец изпращането на териториалните проекти за обективен преход.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР