Блокадата продължава – камиони и автобуси остават по пътища в

...
Блокадата продължава – камиони и автобуси остават по пътища в
Коментари Харесай

Втори ден напрежение в Северно Косово, етнически сърби блокираха главните пътища

Блокадата продължава – камиони и рейсове остават по пътища в Северно Косово, които водят към два гранични пункта със Сърбия, оповестяват международните медии. Пунктовете Ярине и Бърняк са затворени за придвижване, откакто през вчерашния ден косовски сърби издигнаха барикади. Повод стана карцерът на някогашния служител на реда Деян Пантич, арестуван на пункта Ярине.

В непосредственост до езеро на границата е избухала престрелка с присъединяване на косовската полиция и косовски сърби. Нощта беше белязана от детонации, пукотевица и пътни блокади.

Пантич е един от към 600-те косовски сръбски служители на реда, които подадоха оставки предишния месец в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да размени сръбските регистрационни номера на колите с косовски. Полицията в Прищина твърди, че той е бил задържан за хипотетично нахлуване против офис на изборна комисия.

„ Барикадите от маскирани нарушители в северната част на страната би трябвало да бъдат отстранени неотложно “, прикани министър-председателят на Косово Албин Курти.

Вчера сръбският президент Александър Вучич свика националния съвет за сигурност и настоя за деескалация на напрежението и освобождение на всички арестувани сърби в Северно Косово.

Косовските сърби не би трябвало да подхващат насилствени дейности против силите на НАТО и членове на задачата на Европейския съюз в Косово, акцентира той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР