Близо седмица Суецкият канал беше изцяло блокиран, след като огромен

...
Близо седмица Суецкият канал беше изцяло блокиран, след като огромен
Коментари Харесай

Доставките на кои стоки бяха забавени заради кризата в Суецкия канал?

Близо седмица Суецкият канал беше напълно блокиран, откакто голям контейнеровоз спря придвижването в двете направления на водния път.

Каналът свързва Средиземно с Червено море и обезпечава най-прекия път за мореплаване сред Европа и Азия. През него минава към 10% от цялата международна търговия , в това число и 7% от международния нефт .

Стоки на стойност 9,6 милиарда $ минават през канала всеки ден, сочат данни на английското профилирано издание за международната корабна промишленост „ Лойдс лист “.



Несъмнено блокирането на канала ще окаже въздействие върху редица промишлености. Икономисти, производители и консуматори са изправени пред следствията.



Доставките на кои артикули бяха забавени

Забави се доставката на памук от Индия, на пластмаси и авточасти от Китай . Това са материали, които се употребяват най-вече за първични материали на разнообразни европейски артикули, като облекла и коли .

Забавянето може да засегне немската стопанска система, защото огромните производители на коли зависят от доставките на китайски авточасти .



Износът на петрол от Близкия изток също беше краткотрайно възпрепятстван. Възможно е това да докара до по-висока цена на горивото за страни като Испания, Италия и Франция.

На фона на опасенията, че доставките на гориво могат да бъдат забавени, Сирия стартира да нормира количествата петрол, с цел да може главните услуги в страната като лечебните заведения и телекомуникациите да продължат да действат. В Сирия дефицитът на гориво е проблем от няколко години и е разследване на наложените наказания от Запада.

Кризата в Суецкия канал попречи и на празните контейнери да бъдат връщани назад в Азия . Това усилва дефицита на транспортни контейнери на континента, породен от възходящото търсене на потребителски артикули по време на пандемията. Така търговците на дребно могат да изостанат с доставките на тв приемници, мебели, облекла и доста други артикули.



Последствия за корабоплаването

Последствия се чака да има и за международната корабоплавателна промишленост . За да понижат вредата от забавянето, някои кораби взеха решение да не чакат преместването на заседналия контейнеровоз и поеха по единствения различен път - този през водите на Южна Африка. Маршрутът лишава сред 7 и 15 дни , което е спомагателен разход за корабоплавателите. Повишените разноски за превоз и доставка могат да повлияят и на цените, заплащани от потребителите.



Блокирането е повлияло на предприятия по целия свят – от корабни оператори до търговци на дребно. Според специалисти обаче е мъчно да се дефинират действителните загуби от рецесията.

Един от предстоящите резултати е увеличението на цените за доставка до Европа. През идващите месеци това може да се отрази и на останалите звена по веригата, които са взаимно подвластни едни от други, предвижда " Ню Йорк Таймс ".

Според някои икономисти спирането на корабоплаването през канала няма да има дългогодишен резултат върху международната търговия и цените на някои артикули ще се покачат, само че за къс интервал.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР