Близо седмица след като бе одобрено от парламента, коалиционното правителство

...
Близо седмица след като бе одобрено от парламента, коалиционното правителство
Коментари Харесай

Започна реденето на втория правителствен ешелон

Близо седмица откакто бе утвърдено от Народното събрание, съдружното държавно управление на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " стартира да попълня заместник-министерските кресла, т.е. да назначава черноработниците в изпълнителната власт.

 

Със заповед на премиера Кирил Петков, Людмила Петкова е освободена като заместник-министър на финансите, а на нейно място е назначена  е назначена Росица Велкова-Желева .  Тя е приключила магистратура по „ Финанси “ в УНСС и има над 20-годишен професионален опит във финансовото ведомство, в това число и като заместник-министър в третото държавно управление на Бойко Борисов през 2017 година.

За заместник-министри на енергетиката са назначени Данаил Николов и Пламен Данаилов. Данаил Николов e строителен инженер по обучение, само че е магистър по стопанска система - „ Енергийни пазари и услуги “ в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работил е дълги години в НЕК АЕД, като последната заемана от него позиция в сдружението е началник индустриално отделение.

Пламен Данаилов е финансист, приключил е УНСС. Работил е главно в частния бранш като през последното десетилетие е бил ръководещ съучастник във финансова консултантска компания.

От длъжността заместник-министър на енергетиката са освободени Мирослав Дамянов, Ива Петрова и Георги Самандов.

На длъжността заместник-министър на превоза и известията са назначени Илия Илиев и Владимир Върбанов.  Илия Илиев е инженер геодезист по обучение, приключил е УАСГ. Професионалната му кариера е обвързвана с частния бранш и има дълготраен управнически опит в областта на капиталовото железопътно и пътно планиране.

Владимир Върбанов е правист по обучение, дълготраен учител е по интернационално морско право в Техническия университет във Варна. От 2017 година е съдия в Арбитражен съд - София и Арбитражен съд - Варна. 

Освободените заместник-министри са Александър Пулев и Христина Велинова.

Заместник-министри на земеделието храните и горите стават Момчил Неков и Иван Христанов.

Момчил Неков е магистър по интернационалните стопански връзки от УНСС и лекар по политология от Софийския университет. До 2014 година е работил в Комисията за отбрана на персоналните данни, а до 2019 година е евродепутат и член на две комисии в Европарламента - по просвета и земеделие.

Иван Христанов е икономист от УНСС. Работил е главно в частни компании консултантски услуги, за ръководство на бази данни и за основаване и ръководство на кредитни портфейли. Бил е в управлението на една от двете компании, одобрени от ЕИФ на Еврокомисията за вложение в дребни и междинни предприятия по Програмата за дялово финансиране " Джереми ".

Явор Пенчев и Деляна Иванова са назначени за заместник-министри на районното развиване и благоустройството .

Деляна Иванова е депутат в 45-ото и 46-ото Народно заседание. Тя е магистър по „ Организационно развиване “ от Софийския университет и има управнически опит в банковото дело и ръководството на риска.

Явор Пенчев е приключил " Право " в Софийския университет. Има над 15-годишна професионална процедура в областта на комерсиалното, облигационното и административното право.

От постовете им са освободени Нина Стоименова, Валентин Граматиков и Иван Шишков.

На длъжността заместник-министър на опазването на здравето са назначени Петър Грибнев и Любомир Бакаливанов.

Петър Грибнев е приключил е Медицинския университет в София и от юли 2021 година е заместник-директор по лечебната активност на УМБАЛ „ Александровска “.

Любомир Бакаливанов е бил заместник-министър на опазването на здравето в служебното държавно управление през 2014 година, а в интервала 2017-2019 година е бил ръководител на директорския ръб на Националната кардиологична болница.

От служба са освободени Александър Златанов и Тома Томов.

Новите заместник-министри на външните работи се споделят Ирена Димитрова и Васил Георгиев.

Ирена Димитрова е посланик с над 20-годишен стаж и е минала през всички стадии на кариерно развиване в Министерство на външните работи. Тя е магистър по философия от Софийски университет,  приключила е Дипломатическата академия на Кралство Испания и е магистър по интернационалните връзки от университета " Комплутенсе " в Мадрид. Има и два задгранични мандата зад тила си - във Англия и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел.

Васил Георгиев   е магистър по право и тюркология на Софийския университет " Свети Климент Охридски " със специализация интернационално право и интернационалните връзки. Притежава дълготраен управнически опит в частния бранш. Има един чуждестранен дипломатически мандат - в посолството ни в Анкара. Бил е народен представител в 45-тото и 46-тото Народно заседание, член на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и началник на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съюза на Средиземноморието.

На длъжността заместник-министър на културата са назначени Юрий Вълковски и Бойко Кадинов.

Бойко Кадинов е проектант по обучение. Професор е в УАСГ и е дълготраен учител в катедра „ Обществени здания “.

От постовете им са освободени зам.-министрите Борислава Танева и Пламен Славов.

Юрий Вълковски е приключил Софийския университет, бил е заместник-председател на креативния съвет на столичната стратегия „ Култура “. Има богат опит в създаването на планове стратегии обществено и културно предприемачество. Съосновател и първи изпълнителен шеф на Българската фестивална асоциация.

Владимир Харизанов е назначен на поста заместник-министър на спорта . Той е магистър по строителство на здания и уреди със 17-годишен проектантски и мениджърски опит. Завършил е магистратура по „ Спортен мениджмънт “ в Барселона и през 2017 година е заемал длъжността основен специалист в Министерството на младежта и спорта.

Яничка Труева е преназначена като заместник-министър на младежта и спорта.

Освободени са още няколко заместник-министри. Министерството на културата напущат Борислава Танева и Пламен Славов, Министерството на труда и обществената политика - Надя Клисурска, Министерството на стопанската система - Ивелина Пенева, Красимир Киряков и Орлин Япраков, Министерство на околната среда и водите - Ренета Колева. 

С решение на Министерския съвет е освободен и Венелин Димитров, заместник-председател на ДАНС.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР