Близо седем милиона души са напуснали Украйна от началото на

...
Близо седем милиона души са напуснали Украйна от началото на
Коментари Харесай

ЕП към бягащите от Украйна: Не сте сами


Близо седем милиона души са напуснали Украйна от началото на войната, 90 % са дами и деца, доста от тях търсят леговище в Европа - това стана ясно на среща, отдадена на украинските дами, бягащи от войната. Тя беше проведена с присъединяване на три комисии на Европейския парламент - по правата на дамите и равенството сред половете, по претовареност и обществени въпроси и по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Целта на разискванията беше да се очертаят провокациите, пред които са изправени бягащите от Украйна и политическите отговори на Европейския съюз. С акценти - ситуацията на украинските жени-бежанки във връзка с изискванията за приемане, ограниченията за отбрана и рисковете за сигурността, а също достъпът до обществена отбрана и пазар на труда, жилища, детски заведения и обучение - проблем, изключително настоящ на старта на новата образователна година. Равносметка на постигнатото досега и опциите за предприемане на ограничения за още по-ефективно гарантиране на правата.

Еврокомисарят за работните места и обществените права Никола Шмит подчертава върху интеграцията на трудовия пазар, която обаче би трябвало да се реализира при безусловно същите условия на труд, на обществена протекция, на възнаграждение, както за всеки различен жител:

" Защото, дано да сме наясно - има заплаха бежанците да станат жертва на по-малко протекция и това да бъде мотив за употреба. Това е недопустимо и за тях, и за всички останали служащи. Много от бягащите от Украйна са деца и малолетни лица. Затова тук образованието е главен приоритет. Налагат се незабавни дейности за подкрепяне на децата. Ние имаме Европейската гаранция за децата, в която удостоверяваме, че децата се нуждаят от необятен достъп до качествени обучение и грижи и ефикасен достъп до положително изхранване и настаняване. В рамките на чешкото председателство се организира среща особено по въпросите на детската гаранция, само че също и разширението й за децата, майките, фамилиите от Украйна. "



Роберт Биедрон, ръководител на Комисията по правата на дамите и равенството сред половете, подчертава върху смисъла на голямата взаимност и благодари на европейците за нея. Много значима е тематиката за сигурността, акцентира Пиетро Бартоло, заместник-председател на Комисиятапо цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Всеволод Ченцов, дипломат на Украйна в Европейския съюз, сподели кое е предизвикването:

" Това е особеното в тази рецесия - би трябвало да помогнем на украинците да намерят претовареност, да имат нужните умения, само че също по този начин и да се върнат по-късно, да доизградят, да изградят отначало Украйна. Те желаят да се върнат. Това е предизвикателство - по какъв начин да ги накараме да се интегрират задоволително, с цел да имат положителни условия на живот тази година и може би за идната година, само че не желаеме да ги губим. Нуждаем се от тези хора, те би трябвало да се върнат и да възстановят Украйна. Също по този начин ние не желаеме да бъдем товар на обществената система в Европейския съюз, и по този начин става предизвикателство по какъв начин да организираме цялата система по един рационален, само че и човешки метод с внимание за на първо място правата на жителите. "

Драгош Пъслару, ръководител на Комисията по претовареност и обществени въпроси на Европейския парламент, насочи обръщение от името на Европейския парламент, че бягащите от Украйна дами не са сами:

" Вие не сте сами, нито вие нито децата ви, нито фамилиите ви. Разбираме какъв брой ви е мъчно, какви страсти провокира това у вас. Тази среща е единствено дребна част от нашите старания на европейско равнище. За да реализираме най-хубавата композиция от политики и ограничения в тези съответни условия, когато всичко е неразбираемо, не знаем какъв брой ще продължи този спор. Не знаем дали става въпрос за дълготрайни или средносрочни ограничения. Има доста детайли, които са незнайни, само че това, което е известно, че чрез Директивата за краткотрайна протекция ние желаеме отношението към вас да бъде като към европейски жители. Украйна ще бъде обсъждана оптимално близко в този развой. Ето подобен е символичният смисъл на тази конференция през днешния ден и мисля, че е доста значимо да се схване, че ние ще продължим с този дневен ред. И несъмнено най-хубавият метод да разгадаем тези проблеми, е да завърши войната. И по този начин дамите, които са избягали от Украйна, да се върнат назад - това е посланието, което желая да насочва - обръщение на вяра, на взаимност, обръщение, което стъпва на обстоятелството, че Европейският парламент и Европейският съюз като цяло поддържа украинките, които са избягали от Украйна. "

Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР