Близо половин час продължиха разговорите на БСП с президента Румен

...
Близо половин час продължиха разговорите на БСП с президента Румен
Коментари Харесай

БСП ще излъчи кандидат за премиер до 7 дни

Близо половин час продължиха диалозите на Българска социалистическа партия с президента Румен Радев. На излизане от постройката на Президентството водачът на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова съобщи, че ще положат оптимални старания да сформират постоянен кабинет, както и на съществено болшинство в Народното събрание, което да организира промени, политики и да взима най-важните решения. Нинова разгласи, че в 7-дневен период от Българска социалистическа партия ще излъчат претендент за министър председател и уточни, че още през днешния ден ще се обърне към " Изправи се БГ! Ние идваме! ", " Демократична България " и " ИТН " за график за диалозите. 

" Ние сме пред два избора. Единият е да съставим постоянен кабинет и болшинство в парламент, което да взима най-важните решения или отиваме на избори. Ние имаме причини за какво би трябвало да има постоянен кабинет и всички сътрудници са съгласни, че идват рецесии, на които би трябвало да отговорим съответно, рационално и умерено. Имаме платформата, която постигнахме на първите диалози, която е политиките, към които се обединихме. В първия вид проблемите породиха при разискването на министрите, тъй като бяха поднесени подготвени решения. Ние в този момент предлагаме да няма такива, а да седнем да ги обсъдим. Има всички налични условия за съгласие, в случай че имаме мисъл за страната и за хората. Ще забележим какво ще стане ", добави водачът на Българска социалистическа партия. 

Нинова разгласи, че в 7-дневен период от Българска социалистическа партия ще излъчат претендент за министър председател. След това обаче, по конституция няма период, в който да показват състав на кабинета. 

" Ако партиите са национално виновни могат да се прегърнат в една невероятна коалиция. Ще блеснат подмолните ползи и сделки. Бяхме ясни при започване на първия изследователски мандат – за нас имаше значими цели, зад които в началото застанаха всички, с които разговаряхме. После се обърнаха против нас, с цел да получат власт. Идеята, че зад нас стои дългата ръка на Движение за права и свободи, бих я сравнил с политическа шизофрения. Един път излизаш и казваш, че гледаме в една посока, на другия ден казваш друго ", разяснява Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. 

" След неуспеха на първия мандат, очертахме нашето работещо решение. Смятам, че това беше единствената опция. То беше партиите отвън Движение за права и свободи и ГЕРБ, преди решението на президента, да се постараят да намерят решение, което работи за всички тях, тъй че да се конструира вероятното болшинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва. Беше отхвърлен този вид ", разяснява ръководителят на ПГ на " Демократична България "  Христо Иванов. Той още веднъж уточни, че груповите органи на Демократична България ще вземат решение по какъв начин да работят оттук насетне.

" Ще отидем на още едни предварителни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и стопански разтърсвания. Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи ", разяснява в ефира на  Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Тома Биков. И добави, че даже да бъдат поканени на диалог, няма да вземат участие.

" Да, ние ще участваме във всички диалози ", съобщи съпредседателят на " Изправи се БГ! Ние идваме! "  Николай Хаджигенов. Той дефинира хода на президента като интересен. " Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всякога. Няма по какъв начин да постигнеш друг резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият натурализъм изисква тъкмо това – правене на сметки авансово ", добави Хаджигенов.

" За нас е неприемливо на прага на бежанска вълна, здравна, обществена и икономическа рецесия, да хвърлим страната още веднъж в избори. Все отново, в случай че другите не мислят като нас и не го осъзнават, евентуално ще се отиде на избори ", съобщи в ефира на Нова телевизия депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов. По думите му, с изключение на към Има Такъв Народ, левицата би трябвало да откри пътя и към другите две партии. Според него профилът на бъдещия министър-председател би трябвало да е надпартиен. " Той би трябвало да бъде експерт, специалист, човек с положително име, който да сплоти всички партии, които ще поддържат вероятно последващо държавно управление ", заключи депутатът от Българска социалистическа партия. 

Според Халил Летифов от Движение за права и свободи страната има потребност от постоянно държавно управление поради всичките рецесии - и здравна, и икономическа, а към този момент и политическа рецесия. " Така че тестванията са огромни и ние всички ще следим процеса оттук нататък ", сподели той. 

" Не можем да не кажем, че президентът е пореден. За повторно връчва третия мандат на Българска социалистическа партия. Първият път се спънаха. Аз съм песимистичен за реализацията на този мандат, само че това е мое мнение ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " ген. Атанас Атанасов. " Ако Българска социалистическа партия подходят прагматично, в смисъл да бъдат употребявани единствено като платформа, а да предложат едно експертно национално отговорно държавно управление, би могло да обсъждаме вид за поддръжка. Но дано обезпечат поддръжката на останалите две политически сили и тогава ние ще преценим по какъв начин ще реагираме ", сподели той. 

Независимо на това на коя политическа мощ ще бъде даден третия мандат, ние ще поставим всички старания да има съгласие - преди всичко сред партиите на митинга, тъй че да се образува държавно управление, сподели преди връчването на третия мандат председателят на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова.

" Имаме ясна позиция, че оферти нито за министър председател, нито за министър ще вършим. Така беше и при диалозите за първия мандат. Ние постови позиции не желаеме, тъй че оферти няма да вършим. Това е задължението на партията, на която е връчен мандата ", сподели Манолова. Тя още веднъж повтори, че служебният кабинет се употребява с извънредно високо доверие и служебните министри заслужават да бъдат в постоянния кабинет.

Председателят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов уточни Христо Иванов / " Демократична България " / като виновен да се стигне до връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия. Това разяснява той пред публицисти на влизане в постройката на Народното събрание преди връчването на третия мандат.

" Бих ви посъветвал да отидете да намерите господин Христо Иванов, тъй като той е индивидът, който докара нещата до там, че сега да има трети мандат и той да се дава на Българска социалистическа партия. Отидете и го попитайте, има явен отговорник за тази обстановка ", сподели Тошко Йорданов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР