Близо две трети от главните икономисти, анкетирани от Световния икономически

...
Близо две трети от главните икономисти, анкетирани от Световния икономически
Коментари Харесай

WEF: Две трети от икономистите прогнозират рецесия

Близо две трети от основните икономисти, интервюирани от Световния стопански конгрес (СИФ-WEF), предвиждат световна криза през 2023 година, макар че са оптимисти във връзка с инфлацията, съобщи Анадолската организация.

Налице е мощен консенсус, че вероятностите за напредък през тази година са мрачни, изключително в Европа и Съединени американски щати, се споделя в отчета, оповестен от WEF.

Всички интервюирани основни икономисти предвиждат слаб или доста слаб напредък през 2023 година в Европа, а 91% чакат слаб или доста слаб напредък в Съединени американски щати.

" В Китай упованията за растежа са поляризирани, като интервюираните са съвсем отмерено разграничени сред тези, които чакат слаб или мощен напредък ", се споделя в отчета.

Що се отнася до инфлацията, основните икономисти виждат забележителни промени в другите райони, като множеството от тях чакат висока инфлация през 2023 година, варираща от едвам 5% за Китай до 57% за Европа.

Те също по този начин чакат строгата позиция на паричната политика да остане непрекъсната в по-голямата част от света през тази година.

" При състояние че две трети от основните икономисти чакат криза в международен мащаб през 2023 година, международната стопанска система е в нестабилно състояние. Настоящата среда с висока инфлация, невисок напредък, висок дълг и огромна фрагментация понижава тласъците за вложения, нужни за възобновяване на растежа и повишение на виталния стандарт на най-уязвимите в света ", съобщи Саадия Захиди, ръководещ шеф на Световния стопански конгрес.

" Лидерите би трябвало да погледнат оттатък днешните рецесии, с цел да влагат в нововъведения в региона на храните и енергетиката, в образованието и развиването на умения, както и в създаващите работни места пазари с висок капацитет на бъдещето. Нямаме време за губене ", добави тя, представена от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР