Близо две години след като за първи път беше въведена

...
Близо две години след като за първи път беше въведена
Коментари Харесай

Здравното министерство вече поема 70% от иновативен метод за лечение на рак на простата

Близо две години откакто за първи път беше въведена в България като новаторски и безвреден способ за лекуване на рак на простатата , 70% от цената на нискодозовата брахитерапия към този момент се поема от Министерство на здравеопазването. Това оповестиха от пресцентъра на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

„ Това е огромен триумф в името на пациентите. Една борба, която водим още от първия ден от тяхно име “, показа акад. проф. доктор Чавдар Славов, шеф на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Клиниката е първото и към този момент само място в България , където се ползва високотехнологичното лекуване.

Нискодозовата брахитерапия съставлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с израстък в този орган. В простатната жлеза се вкарват дребни зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула. Те реализират вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в границите на 6-8 седмици, при което се реализира 96% изцеление . Без натоварваща химио и лъчетерапия. Методът е безвредна и доста ефикасна опция на оперативното лекуване на рака на простатната жлеза при мъжете. Той разрешава при тези пациенти да се запази простатната жлеза и надлежно да се резервира еректилната функционалност, както и да се избегне друго затруднение, което от време на време се следи при оперативното лекуване (радикална простатектомия) – неволното изпускане на урина.

Досега пациентите плащаха сами лекуването си, което за мнозина от тях беше непостижимо – сред 10 000 и 11 000 лева След смяната, цената на сийдовете (т.е. главната сума) се поема от Министерство на здравеопазването, а пациентите към този момент ще доплащат единствено за консумативите, които са характерни за този вид процедура. „ Консумативите костват 2300 лева, което за доста хора още веднъж е не дребна сума. В момента всичките ми старания са ориентирани към това да се откри метод тези пари също да бъдат спестени на пациентите “, изяснява акад. проф. доктор Славов. Според известния уролог в този момент на ход е НЗОК.

Резултатите досега

Общо 30 пациента до този миг са се подложили на нискодозова брахитарапия в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Резултатите, които регистрират лекарите, са впечатляващи:

От 30 лекувани пациенти единствено при един е имало потребност от спомагателна терапия. Останалите са третирани едноетапно, в границите на процедурата. Възрастта на мъжете е от 52 до 83 години. Ранни постоперативни затруднения е имало единствено при един пациент, при който се е наложило да бъде подложен катетър за 2 седмици. Не са следени постоперативни проблеми с уринирането или с еректилната функционалност. Мъжете са престояли в болничното заведение сред 48 и 96 часа (средно 70,6 часа), след което са се върнали напълно към естественото си всекидневие.

За кого е подобаваща нискодозовата брахитераппия

Нискодозовата брахитерапия е подобаваща за мъже с ранна форма на рак на простатата , който не излиза отвън рамките на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Нейното приложение може да е и част от мултимодални протоколи за лекуване в композиция с перкутанна лъчетерапия и хормонотерапия при по-напреднали стадии.

За карцинома на простатата

Като периодичност ракът на простатата е измежду главните аргументи за преждевременна гибел при мъжете. Той е на второ място по периодичност в България след рака на белия дроб. Годишно от него се разболяват към 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, само че не са изключение и по-ранните прояви на заболяването, когато тя протича и по-агресивно.

Генетична връзка сред рака на простатата и този на млечната жлеза

Съществува генетична връзка сред рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата, са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И надлежно дами, чийто братя/бащи са имали рак на простатата, има по-голяма възможност да се разболеят от рак на гърдата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР