Близо 95 000 ученици се включиха в инициативата на председателя

...
Близо 95 000 ученици се включиха в инициативата на председателя
Коментари Харесай

Близо 95 000 ученици от 1425 училища се включиха в инициативата Урок по Конституция

Близо 95 000 възпитаници се включиха в самодейността на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева за образуване на Урок по Конституция, отдаден на 140-ата годишнина от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Общо в 1425 учебни заведения от всички области на страната на децата бяха показани исторически обстоятелства, съпътстващи работата на Учредителното заседание и правенето на първия български главен закон.

Урокът по Конституция беше иницииран от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и се реализира със съдействието на Министерството на образованието и науката. На уеб страницата на законодателната институция бяха оповестена спомагателна информация за събитията от 1879 година, мултимедийна презентация във връзка годишнината, както и снимания документален филм, отдаден на Търновската конституция.

Сред младежите, които се включиха в самодейността, бяха възпитаници от 9-и и 10-и клас на столичното 101-во приблизително учебно заведение „ Бачо Киро “. В актовата зала на учебното заведение те научиха повече за построяването на актуалната българска страна, което стартира със свикването на Учредителното заседание на 10 февруари 1879 година.

В рамките на урока те се срещнаха с главните разпореждания на Търновската конституция, призната на 16 април преди 140 години. Учениците следиха и квалифицираната за урока мултимедийна презентация.

Учители и възпитаници от 157-а гимназия с проучване на непознат език „ Сесар Вайехо “ също се включиха в самодейността на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. В Урока по Конституция се включиха всички дванадесетокласници от учебното заведение. В рамките на специфичния час учениците имаха опция да изгледат документалния филм, отдаден на Търновската конституция, изработен от Народното събрание в партньорство с Българската национална телевизия.

Урокът по Конституция в Основно учебно заведение „ Васил Левски “ в Ловеч се организира в кабинет „ Васил Левски “, който учениците назовават „ Стаята на Левски “. Учителят по „ История и цивилизация “ Марияна Варчева изнесе Урока само че Конституция пред шестокласниците в учебното заведение. Заедно с тях документалния филм за Търновската конституция изгледа и заместник-областният шеф на града Илиян Тодоров.

През целия ден на мониторите в коридорите на учебното заведение се излъчваше мултимедийната презентация за работата на Учредителното заседание и приемането на първия български главен закон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР