Близо 7000 души на протест в Букурещ. Хората от северната

...
Близо 7000 души на протест в Букурещ. Хората от северната
Коментари Харесай

Румъния пак се вдигна на протест, улиците на Букурещ почерняха от хора

Близо 7000 души на митинг в Букурещ. Хората от северната ни съседка излязоха по улиците в отбрана на правораздаването и правовата страна. Тази вечер в над 100 градове в страната и в чужбина се провеждат митинги, показва уеб сайтът " Зиаре ".

Хората са недоволни от държавното управление на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), чийто приоритет остава смяна на законите в правосъдната система. С въпросните промени обаче се е заела комисия, ръководена от Флорин Йордаке - някогашният министър на правораздаването, който съумя да изкара при започване на годината 600 000 протестиращи на улицата с прословутото си незабавно разпореждане номер 13, напомня " Зиаре ".

Извънредно държавно разпореждане 13 бе признато скрито измежду нощ и щеше да декриминализира някои корупционния действия и да смекчи битката с корупцията. То провокира всеобщи митинги и докара до оставка на Флорин Йордаке като министър на правораздаването. Управляващата коалиция обаче назначи Йордаке за ръководител на правната комисия, която работи по нови промени в правосъдното законодателство.

Румънски митинг довечера ще има и пред Айфеловата кула в Париж, оповестява уеб сайтът " Зиаре ".

А допитване, осъществено от института КУРС през ноември демонстрира, че румънците имат най-голямо доверие на пожарникарите (83%) и на армията (71%). Съдебната система се радва на доверието на 24% от участниците в допитването, оповестява организация " Медиафакс ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР