Близо 70% от седмокласниците разбират това, което четат. Почти 60%

...
Близо 70% от седмокласниците разбират това, което четат. Почти 60%
Коментари Харесай

Отличниците на малките матури са в: София, Варна и Смолян. 33-ма са двойкарите

Близо 70% от седмокласниците схващат това, което четат. Почти 60% от тях разчитат също внушенията на откъс от изучавана литературна творба, съобщи БНР.

Около половината обаче се затрудняват да извличат информация от накратко показани данни – в таблица или диаграма, а не в обвързван текст.

Такива са част от изводите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в VII клас, откакто резултатите от изпитите бяха оповестени през днешния ден.

Средният триумф по български език и литература е съпоставим с този през предходната година – 53,63 точки от най-много 100 през 2022 година по отношение на 53,83 през 2021 година

Очаквано, седмокласниците се оправят по-добре със дилемите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават типа на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не съумяват да дефинират обещано изречение по състав.

При дилемите със свободен отговор най-трудни за децата са били глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти възпитаник е получил оптималния и към оптималния брой точки на задачата, свързвана с коригиране на неточности в текст.

Около 2/3 от учениците се ориентират в изучавани произведения във връзка с род, претекст, герои, облици. Малко над 40% не съумяват да свържат воин от изучена творба със съответната му характерност.

" Преразказът на описа " Талисманът " като цяло не е затруднил седмокласниците. Те демонстрират умения за построяват текст, въпреки че не всеки път предават наличието в детайли. Все още има възпитаници, които се затрудняват при използването на разпоредбите на книжовния език. Наблюдават се проблеми и с графичното оформяне на текста ", разясниха специалистите от МОН.

Тазгодишните резултати по математика бележат спад за първи път от 2019 година насам. Средният резултат е 35,32 точки при най-много 100, по отношение на 37,94 точки през предходната година.

От МОН мислят, че евентуално една от аргументите за това е фактът, че този випуск възпитаници беше обучаван най-дълго в електронна среда от разстояние – през втория период на V клас, целия VI клас и отчасти в VII клас.

" Това проличава ясно от по-слабия резултат при дилемите, свързани с математически умения, които се чака да се придобият в VI клас – да вземем за пример задачата за намиране на страна на триъгълник, като се употребява Питагоровата тройка цифри ", допълниха от ведомството.

Сред районите с най-голям междинен брой точки и по двата предмета още веднъж са София-град, Варна и Смолян. Най-нисък е междинният резултат в Сливен, Видин и Силистра, като през тази година към тях се причислява и Монтана.

Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима възпитаници - толкоз, колкото и през миналата образователна година. В съпоставяне с 2020-2021 година обаче е намалял броят на учениците, които имат 0 точки и по двата предмета. Сега те са 33 възпитаници, а преди година са били 44.

Седмокласниците с оптимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284.

Нито една точка не са съумели да получат 214 възпитаници по български език и литература и 240 - по математика.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР