Близо 70 000 компютъра у нас са били ударени от

...
Близо 70 000 компютъра у нас са били ударени от
Коментари Харесай

От началото на годината 77 000 компютъра у нас са били ударени от хакери

Близо 70 000 компютъра у нас са били ударени от хакери от началото на годината до 26 септември . Това демонстрират данните от Националния център за деяние при произшествия в осведомителната сигурност (CERT), предоставени на „ Монитор “.
Според цифрите, сигналите, обработени от CERT България за нарушавания във и от българското Интернет пространство, до през вчерашния ден (25 септември) са били 1554 . При тези офанзиви са били наранени 76595 IP-адреси , което съставлява обособени компютърни конфигурации. Само за септември пък потърпевшите са били 884 , а получените сигнали са били 87 , разясняват от CERT. Оттам допълват, че по отношение на предходната година има нарастване от към 30% на подадените недоволства за офанзиви от хакери.
„ Всичките сигнали се обработват по избрана методика и критерии, следвайки таксономията на Агенцията на Европейския Съюз по мрежова и осведомителна сигурност (ENISA - European Union Agency for Network and Information Security). Не всеки получен сигнал се класифицира като случай . За да се записва един сигнал като случай, би трябвало да се е случило събитието, да знаем каква накърнимост и какъв инструмент е употребен и да съберем информация за атакуващия “, обясниха от CERT. Според цифрите 61% от сигналите са третирани като опити за машинация за набирането на някакви изгоди. Другите са така наречен измами, свързани с фишинг уеб сайтове, следвани от офанзивите със злотворен програмен продукт. Така се оказва, че близо 80% от получените сигнали в Националния център са дело на злонамерени офанзиви от външни лица .
Част от офанзивите включват и внедряването на кодове, посредством които се „ копаят “ биткойни. Специалистите регистрират, че ползата към криптовалутите се усили през последните месеци, защото единствено преди месец цената на една от най-популярните от тях – биткойн, доближи 5000 $ . Популярността й доближи такива равнища, че редица български уеб сайтове започнаха да продават онлайн почивки, авточасти и разнообразни услуги против цифровата валута, а компания за бързи заеми стартира да събира заемите си и в биткойни. Но навлизането им в всекидневието ни докара и до интерес от електронните нарушители, които се пробват да печелят съвсем ненаказуемо от всеки един от нас.
За да станете собственик на криптовалута е належащо да инвестирате хиляди левове в профилирани машини, с цел да постигнете резултат. Затова хакерите се насочват към по-бърз и рентабилен метод да ги придобият .
Електронните нарушители употребяват разнообразни способи, един от който е вграждане код на известни интернет уеб сайтове, който стартира да употребява процесора на потребителите, когато го четат, само че не заразява компютъра ви с вирус. Така хакерите впрягат доста компютри, които добиват криптовалути.
Проверка на след сигнали на наши читатели през вчерашния 25 септември откри, че освен уеб сайтът Monitor.bg употребява компютрите на потребителите си, с цел да се копаят криптовалути, като в следствие се натоварват мощно процесорите на читателите.
Оказва се, че скриптът е употребен и в уеб страниците Pogled.info и Bradva.bg. И при трите уеб страницата това е добавено непосредствено към кода на уеб страницата - другояче казано - комплициран е умишлено. Към 11:00 часа през вчерашния ден, скриптът беше отстранен от уеб страницата на Monitor.bg.
От изданието оповестиха, че са жертва на хакерска офанзива и че " злонамереният код за извличане на криптовалута е вкаран от външни лица за да блокира компютрите - и вашите, и нашите ".
Това не е нещо ужасно “, безапелационен бе Благовест Белев, зам.-председател на Българската биткойн асоциация. „ В тези случаи се употребява част от ресурсите на компютрите, което не е толкоз неприятно. По-лошото е, когато ви криптират харддисковете и желаят откуп с биткойни “, добави Белев. Това е необятно публикуван метод за изнудване на доста компании и физически лица по света и у нас .
Този вид вируси се изпращат посредством прикачени известия в електронните ни пощи. Най-често ни поздравяват, че печелим от лотария или сме станали новобогаташи, откакто сме наследили милиони от чичо в Съединените щати. Отварянето на прикачения текстови файл автоматизирано заразява компютъра ни.
Другият най-разпространен метод е до момента в който теглим гратис филми от торент уеб сайтове в интернет. Целта на зложелателите е да доближат до допустимо най-вече компютри и употребяват ресурсите им за извличане на криптовалути .
„ Често се употребява и законна версия на стратегия, която се качва на истинския уебсайт на компанията производител “, разяснява специалистът по сигурност Димитър Ганчев. Това води до заразяване на огромен брой консуматори в границите на няколко месеца. Така те също стават „ съучастници “ в добиването на криптовалути.
Широка публикувана илюзия е, че хакерите са непроследими. Висококачествените скриптове употребяват компютъра ви единствено тогава, когато няма друга активност, която да се прави на него. „ Когато още веднъж започнете да работите на него, кодът за рандеман на криптовалута „ замръзва “, тъй че потребителят да не заподозре нищо “ , разясниха още киберекспертите пред „ Монитор “.
Обикновено се вършат скриптове за такива виртуални валути, при които е лимитирано потреблението на видеокартата, а се натоварва най-много процесорът на машината.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР