Близо 7 млрд. лв. общ бюджет за общините предвижда проектът

...
Близо 7 млрд. лв. общ бюджет за общините предвижда проектът
Коментари Харесай

Бюджет с 3% дефицит. 4,5 млрд. недостиг

Близо 7 милиарда лева общ бюджет за общините планува планът за държавен бюджет за 2023 година, който се приготвя сега. Увеличението е с съвсем 25% спрямо предходната година. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред кметове от цялата страна на конференция на Националното съдружие на общините в Република България.

Със 130 млн. лева ще бъде нараснала целевата дотация за финансови разноски. Предвиден е растеж от 25 млн. лева на изравнителната дотация за общините с по-малки данъчни доходи. Ще има 50 млн. лева за постигане на минималната работна заплата за 2023 година в локалните действия. Средствата за общинската администрация също ще порастват, като нарастването на настоящите разноски е със 140,5 млн. лева Разчетени са и пари за 15-процентен растеж на разноските за личен състав. „ Важно е спомагателните средства да бъдат разпределени вярно “, акцентира акад. Денков.

Продължава реализацията на капиталовите планове, контрактувани с Министерството на районното развиване и благоустройството през предходната година.  Премиерът увери представителите на локалната власт, че в бюджета ще бъде обезпечено финансиране за втория стадий от осъществяването на общинските инфраструктурни обекти. Средствата ще се дават на база в действителност осъществени разноски от общините. Акад. Денков беше безапелационен, че при разходването на обществени средства постоянно би трябвало да има ясно написана методика и критерии.

Кабинетът прави всичко належащо, с цел да компенсира забавянето, насъбрано поради отхвърли на служебното държавно управление да внесе проектобюджет за 2023 година в края на предходната година. Сега дефицитът ще бъде редуциран до 3%, ще бъдат заложени обществени ограничения, нарастване на финансови разноски, като в същото време се минимизират рисковете и проблемите, свързани с понижената събираемост през първата половина на тази година, разясни акад. Денков.

Премиерът изрази вяра, че кметовете ще работят взаимно с централната власт. Той даде обещание държавното управление да търси консенсус с локалните управляващи и да обезпечи последователност, „ тъй като единствено по този метод решенията на проблемите ще бъдат устойчиви “.

В Бюджет 2023 ще бъде заложен бюджет недостиг от три % на начислена основа, заяви редом министърът на финансите Асен Василев. Това е 4,5 милиарда лв. дефицит в хазната, изясни Василев.

Той показа главните параметри на проектобюджета за годината, който ще бъде импортиран в Народното събрание при започване на юли и би трябвало да бъде признат до края на същия месец, с цел да влезе в действие от 1 август.

На въпрос какъв запас е избран за превъзмогване на вредите от наводненията, министърът отговори:

„ Фондът за бедствия в проектобюджета на служебния кабинет беше разчетен за 80 млн. лв., сега е вдигнат на 130 млн. лв. предвид на спомагателните събития, които се случиха. Към момента към 60 млн. лв. от този фонд са изразходвани, т.е., при новия план има още към 70 млн. лв. свободни плюс вероятно буфери, в случай че се наложат “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР