Близо 7 години след трагедията в тунела Ечемишка на магистрала

...
Близо 7 години след трагедията в тунела Ечемишка на магистрала
Коментари Харесай

Шестима отиват на съд заради загиналата в тунела Ечемишка жена

Близо 7 години след нещастието в тунела " Ечемишка " на автомагистрала " Хемус ", при която жена почина, затисната от паднала лампа, прокуратурата най-накрая е завършила следствието и е внесла обвинителен акт в съда. Това видя " Сега " в електронните регистри на държавното обвиняване. От пресслужбата на Софийската окръжна прокуратура потвърдиха новината, само че не дадоха детайлности. От Окръжния съд в София споделиха за " Сега ", че делото още не е планувано.
През 2018 година прокуратурата упрекна шестима души за гибелта на дамата, отпред с някогашните шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Обвинения имат и чиновниците на организацията Илияна Захариева, Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев. 
АПИ години наред е бездействала и е оставила тунела " Ечемишка " рисково да се разрушава. Това стана ясно от следствието на нещастието. 
Нелепият случай, който лиши живота на 64-годишната жена, стана на 5 февруари 2017 година И до момента в който наказателното дело още не е тръгнало, то неотдавна Върховният касационен съд като последна инстанция реши гражданското дело, заведено от околните ѝ против АПИ. На двете деца и майката на починалата бяха присъдени по 110 000 лева, а на вдовеца на 64-годишната жена - 130 хиляди лева Майката на жертвата, както и брачният партньор ѝ обаче не дочакаха решението на висшия съд, стана ясно от него. Те са умряли в това време, само че компенсацията ще отиде при наследниците им. От решението излиза наяве, че майката е претърпяла извънредно тежко неочакваната загуба на щерка си, а вдовецът развил тежко онкологично заболяване след гибелта на брачната половинка си.
Според движимостите лица главната причина за нещастието е неналичието на естествена поддръжка на структурата повече от 20 година Шофьорът е карал с разрешена скорост и не е имал никаква опция да избегне произшествието. Заради тежката контузия на потърпевшата гибелта ѝ е била неизбежна. Ремонт в тунела имаше едвам след нещастието.
Стоманената структура за окачване на осветителните тела е инсталирана през 1984 година и се употребява от началото на 1985 година До случая на 5 февруари 2017 година е имало доста огледи и при всички тях специалистите давали рекомендации за възобновяване на антикорозионната отбрана. Те нито един път не били изпълнени. Техническата експертиза е показала, че от 1996 година стоманената структура е развалена, след 2010 година - евентуално рискова, а от 2015 година - в спешно положение.
От 2004 година " Автомагистрали " ЕАД - сдружението, което поддържа тунела по контракт, е изпратило на АПИ голям брой документи за тежкото положение на осветлението и носещата структура. Нищо не е подхванато.
През август 2015 година пътната организация сключила контракт за оценка на настоящото положение на осветителните уредби на " Ечемишка " и на други тунели. " Ферокс къмпани ", която правила оценката, докладвала, че ситуацията в " Ечемишка " е най-зле и инсталацията му е рискова. Докладът предложил замяна на структурата и осветителните тела. Ремонт не последвал. 
" Единственото, което е било осъществено за тези години, е един път да се измие и да се боядиса ", сподели Румяна Арнаудова, която по това време беше говорителка на основния прокурор. " За 32 година употреба не е юридически никакъв ремонт. В момента, в който чиновници са установявали, че имало нарушение на осветителната уредба, те са подвързвали осветителните тела с тел и кабел, тъй като е било невероятно да се заварят. Състоянието е било обезпокоително, падали са греди върху пътното платно и са създавали предпоставки за пътнотранспортни катастрофи ", уточни тя.
По време на гражданското дело също е направена сложна техническа експертиза, която открива по какъв начин и къде е станал случаят, че колата на жертвата е била в редовност, че няма друго транспортно средство, което да е " закачило " металната структура, преди тя да се стовари върху автомобила на жертвата и да я убие на място. Във съдбовния ден дамата пътува на предната седалка до водача, а автомобилът се ръководи от брат ѝ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР