Близо 56 000 четвъртокласници се явиха на националното външно оценяване

...
Близо 56 000 четвъртокласници се явиха на националното външно оценяване
Коментари Харесай

Ето кои са верните отговори от малката матура по БЕЛ

Близо 56 000 четвъртокласници се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. И тази година пробата включваше диктовка, записана на аудиофайл, както и задача с креативен темперамент, която изискваше свободен отговор.

За обичта и доверието писаха четвъртокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. На тези полезности беше отдадена задачата за четене с схващане по фрагмент от детска брошура. За да потвърдят, че схващат прочетеното, четвъртокласниците решаваха 10 задания. От тях 4 с избираем отговор и 6 с къс свободен отговор. Тези с избираем отговор бяха свързани с героите, сюжета и с езика в художественото произведение. Шест от въпросите към текста изискваха записване на свободен отговор с малко изречение или с изтъкване на цитат/пример от текста, оповестяват от МОН.

Тестът стартира с диктовка.Чрез нея се ревизира използването на изучените в началните класове правописни правила, както и уменията за слушане и писане. Текстът за диктовка е записан на аудиофайл, с цел да се подсигуряват идентични условия за четенето и слушането му от всички възпитаници.

Езиковите задания бяха с по три избираеми отговора, единият от които е правилен. С тях се ревизират базови компетентности, свързани с приложния темперамент на езика.

Последната задача бе с креативен темперамент . От учениците се изискваше да основат личен къс текст по серия от картини. С помощта на опорни въпроси децата се насочват да пресъздадат дейностите и страстите на героите от всяка картинка и да запишат текст, в който изреченията са в логическа връзка, а интерпретацията да демонстрира умения за мислене и за уместна приложимост на езикови средства. Верните отговори на теста можете да видите
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР