Близо 51 години след последната мисия до Луната Съединените щати

...
Близо 51 години след последната мисия до Луната Съединените щати
Коментари Харесай

След 51 години: САЩ обявиха кога кацат отново на Луната

Близо 51 години след последната задача до Луната Съединените щати се готвят техен уред още веднъж да доближи повърхността ѝ, въпреки и задачата да е друга от провежданите през Студената война.

На 25 януари 2024 година (след по-малко от два месеца) американски уред би трябвало да кацне на естествения сателит на Земята, само че този път не основан от американската галактическа организация НАСА, а от частна компания - основаната в Питсбърг Astrobotic. При триумф тя ще е първата кацнала на Луната частна компания.

 
Ще липсва и водач (завръщане, което Съединени американски щати оставят за 2025 г.): кацането ще е напълно самостоятелно. При това - с цел да е стабилно решение за бъдещите задачи - процесът не би трябвало да е безценен.

Това е тест за модела, при който НАСА ще работи с частни компании (вече са подписани контракти с няколко) за полети до Луната. Една от тях, Intuitive Machines, разчита на ракетата Falcon 9 на SpaceX, с цел да излети през януари, с цел да спусне апарата Nova-C. Тя трябваше и да е първата, която да поеме към Луната, през ноември, само че изстрелването бе отсрочено заради механически проблеми (включително с ракетата).

" Сред огромните провокации в това, което опитваме да се оправим, е да опитаме изстрелване и кацане на лунната повърхнина против парченце от средствата, които другояче би коствало ", сподели изпълнителният шеф на компанията Джон Торнтън на конференция. " Едва половината от задачите, отишли до повърхността на Луната, са сполучливи. "

 
Излитането на ракетата Vulcan Centaur е планувано за Бъдни вечер. Когато стигне до Луната, тя ще орбитира известно време към нея в очакване на удобни условия.

След това на ход е спускаемият уред Peregrine на Astrobotic, доставен във Флодира на 31 октомври.

" Завръщането " на Съединени американски щати става в миг на нараснал интерес към Луната. Индийският уред " Чандраяан-3 " подреди Индия до страните, кацнали там, през лятото. Частната японска компания ispace не съумя да изпрати апарата си на Луната напролет след неуспех на мисията; готви се нов опит следващата година, като дребният ѝ луноход бе показан в края на ноември.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР