Близо 50 000 ученици от общински, държавни и частни училища

...
Близо 50 000 ученици от общински, държавни и частни училища
Коментари Харесай

Близо 50 000 ученици се включват в Националната програма Заедно в изкуствата и спорта

Близо 50 000 възпитаници от общински, държавни и частни учебни заведения се включват в новата национална стратегия " Заедно в изкуствата и спорта “. Създадени са 1 917 групи за занимания по изкуство в 1002 учебни заведения и 1 897 тима за групов спорт в 990 учебни заведения, оповестяват от Министерство на образованието

Официалният старт на заниманията бе даден през днешния ден в шест области – Благоевград, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Монтана и София. Заедно с учениците бяха спортни митове и звезди от сцените и екрана, представители на МОН, на РУО и на локалните управляващи, както и доста родители.

Целта на програмата е да подкрепи образуването на умения за екипна работа посредством присъединяване в групови спортове и изкуства. Училищата получават средства за закупуване на театрални костюми, принадлежности, озвучителна техника, декори, екипировка на учениците, спортни уреди и принадлежности и други, както и за хонорари на привлечени треньори и експерти в региона на музикалното, танцовото и театралното изкуство.

Домакин на откриването в област Благоевград беше СУ " Св. Св. Кирил и Методий " в Симитли. Празникът стана с помощта на танцов състав " Веселие ", духовия оркестър към учебното заведение и надарените реализатори на национални песни. Едновременно имаше срещи сред тимове по волейбол, баскетбол и футбол пред погледа на опитни и обективни съдии. Общият брой групи в региона са 117, като по модул " Изкуства “, са 75, а спортните тимове са 96.

В СУ " Св. св. Кирил и Методий “ в Бургас гостуваха танцови сформира, вокални групи, мажоретки и спортни тимове от главните учебни заведения " Любен Каравелов “, " Княз Борис I " и " Елин Пелин “, от междинните учебни заведения " Св. Климент Охридски “ и " Добри Чинтулов “, от професионалната гимназия по морско мореплаване и лов на риба, ППМГ " Академик Никола Обрешков “ и професионалната гимназия по превоз.

Спортните изяви бяха предшествани от клетва за феърплей игра от представителните тимове. Участниците в групите по изкуства демонстрираха гении и умения. Сред учениците бяха сполучливи футболни треньори, национални състезатели по волейбол и баскетбол, както и хора на изкуството.

В област Бургас са образувани 173 тима за спорт с 2132 възпитаници и 157 групи с 1780 възпитаници, които ще се занимават с изкуства.

Театрални и музикални осъществявания, акробатични номера на медалисти и танц на мажоретки имаше в СУ " Георги Измирлиев “ в град Горна Оряховица, където бе открита програмата за участниците от Великотърновска област. Първокласници от новосформираната театрална група " Раховче “ показаха приказни герои.

Организирани бяха демонстрационен мач по футбол и по баскетбол сред тимове от СУ " Г. Измирлиев “ и ОУ " Св. св. Кирил и Методий “. Участваха и възпитаници, и учители. Празникът бе закрит от познатите на цяла България и в чужбина гении от духовия оркестър " Джуниър бенд “ на СУ " Емилиян Станев “, притежател на голям брой оценки от наши и непознати фестивали.

Сред множеството посетители на тържеството бе и Димитър Здравков, шеф на кабинета на министъра на образованието и науката.

В област Велико Търново в програмата вземат участие 41 учебни заведения. В модул " Изкуства “ са включени 34 учебни заведения и са образувани общо 66 групи в три посоки – музикални, танцови и театрални. В модул " Спорт “ вземат участие 37 учебни заведения.

Старт на събитието в Монтана дадоха момчетата на маестро Пламен Крумов от духов оркестър " Виво Монтана “ - спечелили от риалити шоуто " България търси гений “, впечатлявайки публиката със своя гений и музикално майсторство. Домакин на тържеството в Монтана беше ПМПГ " Св. Кл. Охридски “. С национални танци се показа състав от V ОУ " Христо Ботев “.

Демонстративен баскетболен мач играха възпитаници от II СУ " Н.Й.Вапцаров “ и VII СУ " Йордан Радичков “. В полувремето всички се любуваха на осъществяването на духов оркестър " Дефилир “ и на мажоретния състав към СУ " Иван Вазов “ във Вършец. Участва и вокална група " Upside down " към ПГ " Найден Геров “ в Лом.

За да поддържат дейностите по националната стратегия, пристигнаха изявени дейци на изкуството, културата и спорта, измежду които национални състезатели по баскетбол, по джудо и самбо, някогашни футболисти и волейболисти.

Празник имаше и в Пловдив, където са образувани 194 групи за музикално, танцово и театрално изкуство с 2289 възпитаници. Там има и 204 тима с 3017 възпитаници, които ще упражняват футбол, волейбол и баскетбол.

Домакин на тържественото разкриване беше СУ " Любен Каравелов “, което приготвя музикални гении. Гостите се любуваха на осъществяванията на учебния отбор " Тракийска младост “ и на отбор " Марица “ от СУ " Сухопътни войски. Св. Кирил и Методий “.

Ученически тимове премериха сили със събирателен отбор олимпийски медалисти по волейбол и баскетбол. Опашка за селфи с футболни звезди се изви след формалната гала.

В София програмата започва в 5 ОУ " Иван Вазов “. Дворът на учебното заведение кънтя от осъществяване на млади вокални групи дружно с фамозни

солисти. Учениците тропнаха национални танци, имаше и латинофиеста, показана от клуба за спортни танци " Денс меджик “. Малките артисти от театралната школа дадоха своето първо зрелище за сезона.

Спортните очаквания на учебното заведение се състезаваха под наставленията на опитни треньори, съдии и лауреати във волейбола, баскетбола, футбола и каратето. Известни разказвачи на приказки и създатели на детски песни се забавляваха дружно с децата.

Навсякъде изявените гении в изкуствата и спорта получиха награди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР