Близо 400 души се събраха пред общината в Павликени на

...
Близо 400 души се събраха пред общината в Павликени на
Коментари Харесай

Павликени се вдигна срещу проект за завод на Румен Гайтански

Близо 400 души се събраха пред общината в Павликени на митинг против капиталовото желание на предприемача Румен Гайтански да построи край село Върбовка цех за каменна вата с централа за изгаряне на 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови боклуци, съобщи БНР.

Бъдещият цех за 420 милиона евро с изгаряне на RDF гориво от битови боклуци в кариерите за базалт до село Върбовка ще докара до екологична злополука в Павликенския район, който е аграрни, обявиха част от стотиците протестиращи:

Протестът беше пред Общината в Павликени, тъй като по това време заседаваше Общинският съвет:

„ Предлагаме на общинските съветници да сключим нов публичен контракт с тях, в който те да кажат, че поддържат позицията на жителите срещу построяването на тази апаратура за изгаряне на отпадък “, сподели юрист Христо Дишев от уредниците на митинга.

Съветниците одобриха декларацията, която има политическа, само че не и правна стойност. Общината може да поддържа жителите с образуване на локален референдум, съобщи кметът на Павликени Емануил Манолов.

Заводът ще бъде ситуиран в базалтовите кариери на павликенското село Върбовка, върху които компания „ Петрургия “ има концесия за 35 години. Планират се сред 400 и 600 работни места. В отчета по Оценка на въздействието върху околната среда от 361 страници се показва, че на ден ще се изгарят по 1160 тона модифицирано гориво от битови боклуци. За качеството на горивото вложителят не носи отговорност, тя е на доставчиците, т.е. на стопаните на сметищата на всички български общини.

" Няма по какъв начин да настъпят пагубни последствия за живота на хората, защото това са съоръжения, които в Европа действат единствено в централна градска част. Ние нямаме отпадни води, нямаме отпаден въздух “, декларират от фирмата-инвеститор.

Има доста притеснителни моменти в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, който вложителят си е поръчал и платил, считат Мартин Маринов и Владислав Иванов от групата „ За Павликени “, която провежда митинга.

„ Частен инсинератор с подобен потенциал е причина за корупция и екологична злополука с доста трайни последици. Тези приказки за всекидневен мониторинг просто в българските условия няма по какъв начин да се случат и са празни приказки “, уточни Мартин Маринов.

Процедурата по утвърждение не е завършила, а вложителят декларира, че е подготвен да стартира да строи през юли тази година.

„ Зоната на замърсяване е повече от 35-40 километра в диаметър. Говорим за голяма дупка в средата на Северна България “, твърди Владислав Иванов.

На 31 януари Регионалната екологична ревизия във Велико Търново привиква експертен екологичен съвет по капиталовото желание за завода за каменна вата с изгаряне на гориво от битови боклуци край село Върбовка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР