Близо 30 републиканци в Камарата на представителите подкрепят законодателство за

...
Близо 30 републиканци в Камарата на представителите подкрепят законодателство за
Коментари Харесай

В конгреса на САЩ расте подкрепата за санкции срещу Турция

Близо 30 републиканци в Камарата на представителите поддържат законодателство за наказания поради военната интервенция в Сирия. Това оповестиха американски медиии близо два дни след началото на интервенцията на Турция в страната, третата от 2016 година насам.

Операцията стартира броени дни след изказване, в което Съединени американски щати дадоха сигнал, че няма да пречат на новата интервенция " Извор на мира ", въпреки категорично да прибавиха, че не я поддържат, и че ще изтеглят войски от региона ѝ. Това навлече на Белия дом рецензии, че изоставя доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили, съдружници на Съединени американски щати в битката против " Ислямска страна " в последните години, само че считани от Турция за терористи.

Снощи европейска резолюция, призоваваща Турция да спре интервенцията, претърпя неуспех в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Междувременно офанзивата продължава с въздушни удари и обстрел на турската войска и подкрепяни от нея сирийски бунтовници при двата града, от които тя стартира - Рас ал Айн и Тел Абяд в североизточна Сирия. Според турските управляващи убитите бойци от противниковата страна са 277 души, от тях - 49 кюрдски (не се оповестяват подробности).

" Нехуманни и несъразмерни " дейности

Все още не е известно каква поддръжка би получил текстът от демократите в долната камара на конгреса. Според изказване на Лиз Чейни (Уайоминг) проектозаконът, който ще бъде импортиран, би трябвало да изиска от Турция, " в случай че желае да се отнасят с нея като със съдружник, би трябвало да се държи като подобен ". Освен това, отбелязва Чейни, конгресът " дълго е изразявал терзания поради съдействието на режима (управляващите в Турция) с врагове на Съединени американски щати като Русия. "

Това не е единственото предложение за наказания по случая. Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, другояче един от правилните съдружници на президента Доналд Тръмп, съобщи, че " изоставянето " на кюрдите е " позор ".

Висш чиновник на Държавния департамент, представен от " Ройтерс ", по-късно съобщи, че Съединени американски щати могат да санкционират Турция при " нечовешки и несъразмерни " дейности против цивилните. Държавният департамент съгласно него схваща тези думи като " етническо пречистване ", " безразборна артилерийска въздушна и друга пукотевица, ориентирана против гражданското население " и други. Досега обаче " не сме забелязали обилни образци за това, " сподели служителят.

" Нещо доста, доста твърдо във връзка с глобите "

Междувременно Тръмп даде нова концепция, откакто отхвърли да е изоставял, а по-късно упрекна кюрдите, че не са помагали задоволително на Съединени американски щати. Той предложи " ходатайство сред Турция и кюрдите " като един от трите разновидността за излаз. " Ние можем да избираме сред три разновидността: да изпратим хиляди бойци и да спечелим по боен път; да ударим Турция доста крепко във финансово отношение и със санкции; или да посредничим за договорка сред Турция и кюрдите! "

По думите на Тръмп е " допустимо " Съединени американски щати да създадат " нещо доста, доста твърдо във връзка с глобите и други финансови неща ".

Провал в Съвета за сигурност

Петте европейски членки на Съвета за сигурност пък приканиха Турция " да спре едностранните си дейности ". Двете непрекъснати членки Англия и Франция, дружно с Германия, Белгия и Полша, обаче не събраха задоволително поддръжка.

Съединените щати и Русия на процедура блокираха този опит. Вашингтон изиска изказването единствено да показва " сериозна паника ", а Москва прикани за въздържаност и разговор и предложи бъдещата декларация да включва освен турската интервенция, а да желае преустановяване на всяко нелегално " военно наличие " в Сирия.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази надълбоко безпокойствие от протичащото се. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изиска " въздържаност " от Турция и добави, че общият зложелател си остава " Ислямска страна ". Действията на Анкара би трябвало да са " премерени и пропорционални и да се избегнат още повече човешки премеждия ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР