Близо 2800 военнослужещи участват в първото в историята на Европейския

...
Близо 2800 военнослужещи участват в първото в историята на Европейския
Коментари Харесай

Нова страница в отбраната: ЕС започва първото в историята си учение на живо

Близо 2800 военнослужещи вземат участие в първото в историята на Европейския съюз военно обучение онлайн, което цели да увеличи способността на блока да реагира по-бързо на рецесии отвън границите си.

" Днес сътворяваме нова страница в защитата на Европейски Съюз ", съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз, пред кореспонденти на борда на десантен транспортен съд " Хуан Карлос I " в Кадис, Испания, представен от Euronews.

Събитията в непосредственото съседство на блока, в това число войната на Русия в Украйна и смъртоносната офанзива, осъществена от Хамас против Израел предходната седмица, " единствено демонстрират, че като европейци би трябвало да засилим сигурността си, а защитата е част от нея ", добави той.

В едноседмичното военно обучение вземат участие 31 единици, включващи морски, въздушни, сухопътни, галактически и кибернетични средства, от Австрия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Малта, Португалия, Румъния и страната хазаин Испания.

Планирането на идващите кръгове от учения към този момент е в ход, като се чака второто издание, планувано за втората половина на 2024 година, да бъде ръководено от Германия.

Целта е да се увеличи готовността и оперативната съгласуемост сред армиите на страните от Европейски Съюз, както и да се реализира прогрес към основаването на така наречен потенциал за бързо разрастване с други сюжети за учения, в това число избавяне и евакуация, поддръжка за филантропична помощ и помощ при бедствия, съобщи Борел.

2,800 troops. 31 military units. 19 EU Member States.

We are holding the first-ever joint live EU military exercise.

We are taking another step to make the EU fit to address today’s crises and threats – building a security & defence policy fit for the future#StrategicCompasspic.twitter.com/uCYcy405Eo
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 17, 2023
" За страдание това са сюжетите, с които би трябвало да се оправяме, и би трябвало да сме готови. Те ще бъдат част от нашето всекидневие, както виждаме през днешния ден, трагично, в най-прякото ни съседство.

Трябва да сме подготвени да действаме съгласно потребностите, с цел да защитим нашите жители и да допринесем за световната непоклатимост.

И за тази цел би трябвало да се упражняваме дружно. Това ще ни помогне да бъдем по-добре готови да играем ролята на участник в защитата и снабдител на световна сигурност ", добави той.

По думите му, тези нови учения, " ще покачат способността на Европейски Съюз да работи по-бързо, да реагира на рецесии отвън Европейски Съюз, а също ще оказват помощ за построяването на обща стратегическа просвета в региона на защитата ".

" Неведнъж съм казвал, че европейците би трябвало да изградят обща стратегическа просвета, с цел да посрещнем дружно провокациите на света, в който живеем ", счита Борел.

Създаването на потенциал за бързо разрастване е един от крайъгълните камъни на Стратегическия компас, признат от водачите на Европейски Съюз предходната година за подсилване на политиката за сигурност и защита на блока и превръщането му в по-способен снабдител на сигурност.

Предвижда се той да стартира да действа през 2025 година с до 5000 военнослужещи и качества, които да могат да бъдат разгръщани бързо в отговор на разнообразни типове рецесии, в това число и за превозване по въздух на жители на Европейски Съюз от непознати страни, какъвто беше неотдавнашният случай в Нигер, Судан или Афганистан.

Някои страни от Европейски Съюз се отнасят резервирано към проектите за по-координирана отбранителна политика на ниво Европейски Съюз - концепция, подкрепяна от Франция, заради опасения, че това ще докара до намаляване на ролята на НАТО в района.

Но завладяването на Афганистан от талибаните през лятото на 2021 година, което накара западните страни да се опитат да изтеглят своите жители, даде нов подтик на договарянията.

Натрупването на войски от страна на Русия по границата ѝ с Украйна и последвалото пълномащабно навлизане доведоха до подписване на съглашение. Запитан дали Капацитетът за бързо разрастване щеше да е от изгода във връзка със събитията, които се развиват в Близкия изток, в случай че към този момент беше основан, Борел съобщи, че Европейски Съюз " би трябвало да може да направи доста ".

" В този миг най-важното е да се разгърне филантропична помощ за нуждаещите се хора в Газа. Това ще изисква огромен логистичен потенциал, а също по този начин, военна поддръжка и отбрана.

Разбира се, ние не би трябвало да се намесваме в такава битка, само че в случай че Европейски Съюз желае да отбрани цивилните и да им предоставим поддръжка, ще е нужен огромен логистичен потенциал и това ще бъде една от задачите на потенциала за разполагане ", добави той.

На въпрос дали основаването на Капацитета за бързо разрастване не е прекомерно късно, той призна, че " да, може би, може би можехме да го осъществяваме по-бързо ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР