Близо 2300 дка са обработваемите терени, картирани като Понто-сарматски степи

...
Близо 2300 дка са обработваемите терени, картирани като Понто-сарматски степи
Коментари Харесай

Каварна поиска детайлен финансов план за компенсиране на частни имоти в защитените територии

Близо 2300 дка са обработваемите терени, картирани като Понто-сарматски степи съгласно предоставените на Община Каварна от Министерството на околната среда и водите карти и описи. Това оповестиха през днешния ден от локалната администрация.

Според публикуваната информация възбраната за осъществяване на аграрни действия в Крайморска Добруджа визира

общо 2501 парцела

които са класифицирани като урбанизирана територия. От тях 2187 са частни.

Днес Община Каварна разгласява на страницата си в интернет лист с всички парцели, наранени от Временната Заповед на Министерството на околната среда и водите от 28 юли т.г., с която върху тях се не разрешават строителство и аграрни действия. В този указател всеки жител може да ревизира дали парцела му е картиран измежду терените с Понто-сарматски степи.

" Във връзка с проведените от Министерството на околната среда и водите срещи в София през вчерашния ден и през днешния ден, заявяваме, че представителите на общините и на засегнатите от възбраните жители и браншови организации няма да участват на тези срещи, се споделя в публикуваното през днешния ден известие на локалната администрация в Каварна. За да стартираме договаряния с представителите на министерството ни е нужна повече информация за първичните теренни изследвания, които потвърждават

несъмнено съществуването на Понто-сарматски степи

и на други местообитания в парцелите на хората ".

По този мотив Община Каварна е изпратила писмо до министър Нено Димов, с което е поискала достъп до цялостните досиета на предпазените зони в региона, по този начин както са показани пред Европейската комисия, съпроводени с първичните данни и информация, въз основата на които са избрани границите на зоните, техния предмет и цели.

От общинската администрация желаят също

цялостния комплект от първоначални данни

и информация, в това число протоколи от теренна работа, GPS тракове, GPS точки за проучваните площи на естественото местообитание " 62С0 Понто-сарматски степи " в посочените зони, както от изпълнителите на сегашния проект за ръководство на предпазената зона. Поискани са също данни, събирани по предишни планове.

Освен това от администрацията на каварненския кмет Нина Ставрева са поискали и подробен финансов разбор на плануваните с проекта за ръководство на предпазените територии,

обезщетителни заплащания за засегнатите парцели

" Тази информация е значима за нас, с цел да сме задоволително осведомени и да предлагаме работещи решения, за търсене на баланс сред природата и нашите стопански действия, се споделя в днешното известие на Община Каварна. Запазваме си правото да правим нужния разбор на получените данни и информация, който можем да предоставим безплатно на Министерството на околната среда и водите. Вярваме, че то е задоволително стимулирано, да откри решение на проблем, който в съответния случай визира ползите на хиляди притежатели на земя в общините Балчик, Шабла и Каварна ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР