Близо 200 души са преминали през открития специално за сезона

...
Близо 200 души са преминали през открития специално за сезона
Коментари Харесай

Близо 200 души преминали през грипния кабинет на ВМА за по-малко от две седмици

Близо 200 души са минали през открития особено за сезона грипен кабинет във Военномедицинска академия за по-малко от две седмици - от 29 декември 2017 година до през днешния ден. 

„ Този кабинет се разкрива всеки грипен сезон и сега работи с цялостна мощ. След новогодишните празници следим повишаване на броя на заболелите, като на място преценяме дали се нуждаят от амбулаторно лекуване или би трябвало да бъдат приети в болница ”, изясни полк. доцент Георги Попов – шеф на Катедра по инфекциозни заболявания.

Той е безапелационен, че още при първите признаци би трябвало да се потърси лекарска помощ, с цел да се избегнат затруднения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други.

„ Пациентите, които идват в този кабинет, най-условно могат да бъдат разграничени на две групи, според от симптоматиката ”, съобщи доцент Попов, като акцентира, че тънката разлика сред грип и обща простуда би трябвало да бъде направена точно от експерт, с цел да се назначи и съответното лекуване.

Той подсети, че характерно за грипа е острото начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация – болният е изнемощял, не му се работи, няма въодушевление, има висока температура над 38 градуса, съпроводена с настинка, суха кашлица.

„ При общата простуда нещата са последователно започващи с първични белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е нараснала, само че е под 38 градуса ”, разяснява експертът.

Доц. Попов поучава да консумираме повече плодове, най-вече цитрусови, зеленчуци и да одобряваме повече течности и съответно чай, с цел да се предпазим.

Важна, по думите му, е и здравната просвета на хората: „ Болните би трябвало да се изолират у дома, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете – грипните вируси се задържат по повърхностите и елементарно можем да се заразим ”.

„ Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - “Хонконг ”, който е по-благоприятен, тъй като огромна част от популацията към този момент се е срещала с него и има построен имунитет. Засегнати от него ще са най-много дребните деца и хора с преходни и хронични болести. Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари ”, предвижда още доцент Георги Попов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР