Близо 200 000 автомобила у нас ще останат без задължителната

...
Близо 200 000 автомобила у нас ще останат без задължителната
Коментари Харесай

200 000 коли остават без Гражданска заради отнетия лиценз на застрахователя Олимпик

Близо 200 000 автомобила у нас ще останат без наложителната застраховка " Гражданска отговорност " от петък. А повода е отнетият лиценз на застрахователната компания " Олимпик ", която е записана в Кипър, а в България работи нейна клонова мрежа , предава bTV.
По-рано от известие на уеб страницата на " Олимпик " стана ясно, че компанията е в неплатежоспособност.
В него се споделя, че Павлос Накузи от Mazars Limited е назначен като краткотраен ликвидатор. В него се цитира и законът, съгласно който всички застрахователни полици издадени от сдружението се приключват по едно и също време с публикуването на назначението на Временния ликвидатор в Държавен вестник на Кипър. Тази обява ще се извърши в петък (17 август).
" Всички притежатели на такива полици би трябвало да подхващат незабавни дейности, с цел да обезпечат навреме различно застрахователно покритие ", написа още в уеб страницата на " Олимпик ".
Дали в период от 2-3 дни притежателите на тези 200 000 автомобила ще съумеят да си купят нови застраховки не е ясно. По информация на bTV съвсем 2000 души чакат да им се изплатят вреди, като има и суми от по 20 хиляди лв.. А всяко искане за заплащане е спряно от назначения ликвидатор в Кипър.
Въпреки че по закон % от всяка застраховка „ Гражданска отговорност” се насочва към Гаранционния фонд , който изплаща вреди когато се случват произшествия с коли без застраховка, оттова оповестиха, че активността на „ Олимпик” на територията на България не се подсигурява от тях.
Припомняме, че кипърската компания, която има клон и у нас, е с лишен лиценз след решение на Комисията за финансов контрол (оповестено на 10 май). От него се схваща, че повода за наложената мярка е неплатежоспособността на сдружението.
Няколко дни по-късно (на 14 май) застрахователната компания разгласи, че до тази обстановка се е стигнало поради незадоволителната информация по подадения от одитната им компания доклад, в частта за гарантиране на финансовите благоприятни условия. Това се е случило макар предоставените доказателства от страна на " Олимпик ", че активите ѝ са обезпечени, твърди застрахователят.
Съгласно практиката в Кипър на това застрахователно сдружение бе даден специфичен лиценз. Той включваше единствено опция за продължение на активността по към този момент подписани контракти, за споразумяване на висящи искания и събиране на дължими към сдружението награди. Този лиценз изтече на 8 юни 2018-а.
Заради изложените съображения КФН забрани на сдружението сключването на нови застрахователни или презастрахователни контракти по всички класове застраховки, както и удължаването на периода на подписаните към този момент контракти и разширението на покритието по тях за период от шест месеца. Регулаторът забрани и свободното предписание с активи на застрахователната компания.
Сега обаче от известие на интернет страницата на застрахователната компания излиза наяве, че тя е в неплатежоспособност и не може да изплати каквито и да било отговорности към клиентите си.
Експерти от сектора обявиха пред , че парите на жителите ще могат да се изплатят от Гаранционния фонд, което на процедура значи, че фондът ще заплаща за отговорности, насъбрани от непознато сдружение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР