Близо 16 200 км мантинели по републиканските пътища трябва да

...
Близо 16 200 км мантинели по републиканските пътища трябва да
Коментари Харесай

Над 16 000 км мантинели у нас трябва да бъдат сменени или поставени

Близо 16 200 км мантинели по републиканските пътища би трябвало да бъдат сменени или сложени, с цел да дават отговор на условията на нова разпоредба, оповестяват от Министерство на регионалното развитие.

От тях към 1028 км са на автомагистралите, към 2306 км – на първокласните пътища , към 3215 км – на второкласните пътища, малко над 9400 км – на третокласните, а останалите – на пътни връзки при възли и кръстовища.

Собственикът на пътя или администрацията, която го ръководи, да одобри дълготрайна стратегия за обезпечаване на зоната за сигурност на съществуващите пътища.

Това планува оповестеният за публичното разискване план на Наредба за изискванията и реда за потребление на ограничаващи системи за пътища и условията към тях. Програмата ще би трябвало да бъде призната до една година от влизането в действие на нормативния документ и ще се актуализира годишно.

Десет години от влизането му в действие ще бъде оптималният период за осъществяване на програмата във връзка с републиканските пътища и до 15 години за общинските пътища и за обитаемоте места. В тези периоди заплахите ще би трябвало да бъдат отстранени, преместени, модифицирани и обезопасени с ограничаващи системи за пътища, отговарящи на избраните с наредбата условия, а съществуващите системи, които не дават отговор на стандартите, ще би трябвало да се подменят.

Проектът на наредбата цели п овишаване сигурността на пътната инфраструктура посредством попречване навлизането на моторни транспортни средства в насрещното придвижване, излизане от платното за придвижване, понижаване броя пътнотранспортни катастрофи и тяхната тежест, обезопасяването на рискови места и сектори от пътя. Цели се също и предотвратяване на неучастващите в придвижването лица, които се намират в обекти и уреди настрана от платното за придвижване.

На 40% от общата дължина на съответните класове републикански пътища съществуващите ограничаващи системи би трябвало да бъдат сменени с нови , отговарящи на условията на плана на наредбата.

Преценката е на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и се базира на данните за положението пътищата и наличните по тях ограничаващи системи, като са включени и сектори без мантинели, само че заради съблюдаване на условията за обезопасяване на крайпътното пространство е належащо монтиране на нови или удължение на съществуващите.

Очаква се използването на наредбата да помогне за понижаване броя на починалите и ранените по пътищата , за основаването на подзаконова нормативна уредба и въвеждането на усъвършенствани ограничения за ограничение на пътнотранспортния травматизъм по българските пътища. Ще се унифицират, осъвременят и завишат условията към другите типове ограничаващи системи в сходство с положителните европейски практики.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР