Близо 120 000 данъкоплатци са посетили салона за обслужване на

...
Близо 120 000 данъкоплатци са посетили салона за обслужване на
Коментари Харесай

Над 22 000 данъкоплатци са получили ПИК от НАП Варна

Близо 120 000 данъкоплатци са посетили салона за обслужване на клиенти в Национална агенция за приходите Варна през 2022 година, като 22 000 от тях са деклариралите и получили личен идентификационен код (ПИК). Издаването му става в границите на минути след подаване на заявление. Персоналният код се получава персонално или посредством упълномощено лице в определен от потребителя офис на Национална агенция за приходите.

Част от електронните услуги, налични с ПИК, са подаване на данъчни и осигурителни заявления, информации за застрахователен приход, за деен трудов контракт, за участие в пенсионен фонд, за отговорности с опция за заплащане, приемане на удостоверения от Национална агенция за приходите и други.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на приходи, ще бъде дейна и е-услугата за достъп до авансово попълнената декларация за приходите, която се подава с ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. В нея ще бъдат вписани автоматизирано данни за получени през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно онлайн обявление и заплащане е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април.

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и компаниите би трябвало да заявяват корпоративен налог, налог върху разноските, налог върхуприходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 30 юни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР