Близо 100 нови ученици в пет града стартираха обучението си

...
Близо 100 нови ученици в пет града стартираха обучението си
Коментари Харесай

Още 100 деца в 5 града ще учат за дрогеристи по австрийска програма

Близо 100 нови възпитаници в пет града стартираха образованието си по перспективната специалност „ дрогерист “, която беше въведена в България от водещата верига за търговия с дрогерийни артикули у нас – dm. Със старта на новата образователна година такива паралелки бяха разкрити за първи път в ПГЕБ „ Проф. доктор Асен Златаров “, гр. София и в ПГПТ „ Евлогий Георгиев “ в гр. Силистра. Децата ще преминат 5-годишен курс по специалността с публично название „ Консултант козметични, парфюмерийни, биологични артикули и битова химия “, компетентност „ Осигуряване на продуктова информация “.

Досега такива паралелки имаше в ПГХХВТ „ Д. И. Менделеев “ в гр. Варна, в Професионална гимназия „ Проф. доктор Асен Златаров “ в гр. Димитровград и в ПГХВТ „ Луи Пастьор “, гр. Плевен. В тези гимназии също ще има нови паралелки за образователната 2023/2024 година и по този начин броят на децата, които се образоват по австрийска стратегия у нас ще стане близо 200.

Обучението в София и Силистра ще е в дневна форма

От 15 септември 2023 година близо 50 възпитаници от София и Силистра се причислиха към фамилията на бъдещите дрогеристи. В рамките на гимназиалния курс на образование те ще учат както общообразователни предмети, по този начин и профилирани, които се преподават единствено в новата компетентност. Сред тях са химия, ботаника и фармакогнозия - просвета за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се срещат в елементи освен със състава на козметични, биологични и химични артикули, само че и какво е тяхното влияние върху човешкото тяло.

Децата ще преминат и трудова процедура в магазините на dm България. В София и Силистра тя ще бъде в по този начин наречената „ дневна “ форма. Това значи, че в 10,11 и 12 клас учениците имат наложителен индустриален стаж. Тази процедура е по няколко седмици в годината по специфичен график. След завършването те ще получат документ за добита специалност и тапия за приблизително обучение.



Обучението за дрогеристи може да премине и при „ дуална “ форма. При нея също има образователна процедура. Разликата е, че наложителната процедура е в 11 и 12 клас и, че тя е платена от работодателя, при който минава. В този случай децата работят на трудов контракт и получават заплата. И тук образованието приключва с специалност и тапия. През актуалната образователна година „ дуалната “ форма на образование ще се ползва в ПГХХВТ „ Д. И. Менделеев “, гр. Варна, в ПГХВТ „ Луи Пастьор “, гр. Плевен и в ПГ „ Проф. доктор Асен Златаров “, гр. Димитровград.

Обучението за „ дрогеристи “ е по одобрена австрийска стратегия

„ Дрогерист “ е характерна специалност, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развиване е обвързвано с повишаването на известността на профилирани вериги за търговия с дрогерийни артикули като dm и разширението на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали главно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се уголемява и стартират да се оферират козметични артикули, почистващи препарати, разнообразни храни и по този начин нататък. Това постанова в магазините да има особено подготвени експерти и по този начин стартира развиването на специалността „ дрогерист “, която бързо се утвърждава като базова за бранша.

В България това образование се вкарва в системата на междинното обучение с помощта на поредните старания на dm, в партньорство с професионални гимназии в България и Австрийското посолство. Тъй като то е ново за страната, е изцяло естествено да няма учебници за него. Затова, една от първите стъпки, които компанията прави, е да изучи в детайли австрийския опит и да го придвижи у нас. dm освен, че провежда превода на специфичните учебници, само че и благодарение на водещи български специалисти ги приспособява съгласно спецификите на образованието в страната. Taкa българските деца получават същите познания като връстниците им в Австрия и Германия, което ги прави по-конкурентни на пазара на труда.

Заради положителните вероятности ползата към образованието за дрогеристи пораства всяка година

Обучението за „ дрогеристи “ в България започва през образователната 2019/2020 година в гр. Варна, където беше образувана първата паралелка. През идващите години то се разшири и в Плевен и Димитровград, а от 2023/2024 образователна година бяха разкрити паралелки и в София и Силистра.

Според Евелина Великова, шеф с ресори „ Обучение и развиване ” и „ Регион Продажби ” в dm България, повода е, че специалността дрогерист дава доста огромни благоприятни условия за развиване на учениците. Изучаването на характерни специфични предмети в границите на образованието за дрогеристи отваря необятно порти за развиване на учениците. Децата могат да бъдат доста сполучливи консултанти във вериги за търговия с дрогерийни артикули като dm и да създадат кариера в ритейл бранша. Друга посока на развиване е в региона на създаването и производството на био артикули и на козметика. Учениците получават и задълбочени познания по химия и биология, а това разумно води до идната просветителна стъпка – лекари и фармацевти.



Освен това, те могат да бъдат и извънредно сполучливи инфлуенсъри-експерти в региона на хубостта и здравословния метод на живот. Причината е, че хората са все по-информирани и не е елементарно да се завоюва доверието им. Затова съумяват единствено тези, които имат задълбочени знания – тъкмо каквито са дрогеристите.

Именно огромният набор от благоприятни условия за развиване способства за възходящата известност на специалността „ дрогерист “ в България и за непрекъснатото разширение на броя на градовете, в които тя може да се учи. Евелина Великова споделя: „ Радваме се, че учениците в София и Силистра също ще могат да се причислят към общността на дрогеристите в България. Ние сме уверени, че те ще получат скъпи познания, защото в региона на грижата за индивида има десетки хиляди артикули, които непрестанно се развиват. Една част от тях се оферират в дрогерийния бранш като единствено асортиментът на dm България е от повече от 16 000 продукта, при които нововъведенията и развиването са непрестанен развой. Именно по тази причина специалността ще става все по-популярна и нужна - клиентите стават все по-взискателни и търсят способена консултация, а дрогеристът е този, който може да уточни новостите и да предложи най-подходящия крем или шампоан съгласно характерните потребности на клиента, тъй като познава съставките и тяхното влияние. “

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР