Близо 1 800 животновъди, които отглеждат овце и кози, ще

...
Близо 1 800 животновъди, които отглеждат овце и кози, ще
Коментари Харесай

Животновъди ще искат компенсации по Наредбата за директни плащания

Близо 1 800 животновъди, които отглеждат овце и кози, ще претендират с групови искове страната да им изплати близо 30 милиона лв. обезщетения за пропуснати изгоди по Наредбата за директните заплащания за тази и предходната година. Това оповестиха във Велико Търново управленията на асоциациите на овцевъдите и козевъдите, заяви БНР.

Върховният административен съд анулира текстовете в наредбата, свързани с сектора. Отменената разпоредба за директните заплащания е засегнала към 360 хиляди овце и кози, за които не са получени полагащите им се дотации.

" Пряката финансова вреда е, че те не са могли да аплайват, защото новата разпоредба не им е дала това право. Косвената е, че те са влезнали в една взаимозависимост от изкупвачите на мляко, които, възползвайки се от тази взаимозависимост, с 40% овчето мляко е слязло надолу по отношение на 2016 година, а цените в магазина са с 40% нагоре ", разяснява Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

В отговор от Министерството на земеделието оповестиха, че няма съображение за искания за обезщетения и пропуснати изгоди от анулирания член 23 на Наредба №3 за директните заплащания. Решението на съда не е неоправдателно, а отменително и има деяние единствено отсега нататък. То по никакъв метод не визира подпомагането на животновъдите за акцията през 2017 година, споделят от министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР