Близо 1,6 милиона българи се издържат с по-малко от 413

...
Близо 1,6 милиона българи се издържат с по-малко от 413
Коментари Харесай

Без разхищение - с голямо намаление! Лидл България започва кампания срещу прахосването на храна

Близо 1,6 милиона българи се устоят с по-малко от 413 лева на член на семейството, а в това време у нас се разхищават средногодишно сред 88 и 90 кг. храна на човек, по данни на Европейската комисия.  Това е действителен проблем и решението му е в ръцете на всеки от нас, споделя Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

Компанията става първата хранителна верига у нас, която стартира лична огромна самодейност против разхищението на храна. В основата на акцията е повсеместен метод за ръководство на тематиката, който интегрира процесите от деликатното обмисляне и оптимизация на нужните количества, през понижаване на цените на питателните артикули с наближаваща дата на приключване периода им на валидност и специфичното им позициониране в магазините. 30% е понижението на хранителни артикули, чийто период на валидност изтича след няколко дни, а 50% - в последния ден от периода на валидност на храната. За улеснение на клиентите, на особено предопределените места за предпазване, обозначени със слогана „ Без разхищаване – с огромно понижение “, те ще могат да открият понижените артикули, изцяло годни и безвредни за консумация, като прясно месо, охладени артикули, самун и опаковани плодове и зеленчуци. По този метод самодейността има за цел да насърчи клиентите на Lidl към отговорно отношение по тематиката за разхищението на храна.

Инициативата се поддържа от Българска хранителна банка, с която Лидл България партнира от 2017 година насам. Българската хранителна банка е първата организация у нас, която в сходство с всички стандарти за сигурност на храните събира и складира дарени хранителни артикули с къс период на валидност, с цел да ги разпределя до хора в потребност.

По данни на Европейската федерация на питателните банки, у нас максимален дял храна се разхищава от семействата (53%) и преработвателната индустрия (19%), следвани от първичното произвеждане на храни - 11%, публичното хранене (ресторанти, кетъринг услуги и други форми на подготвяне на храна отвън домакинствата) - 12% и търговията (на едро и дребно) - 5%

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР