Близкият приятел на Боян Петров - Любомир Попйорданов смята, че

...
Близкият приятел на Боян Петров - Любомир Попйорданов смята, че
Коментари Харесай

Приятел на Боян Петров: Спасителната акция почна много късно

Близкият другар на Боян Петров - Любомир Попйорданов счита, че избавителната акция в Хималаите по отношение на изчезналия ни планинар в подножието на върха Шиша Пангма е започва прекомерно късно. Попйорданов, който също е прочут странник, изрази най-голямо терзание от обстоятелството, че където и да се намира Петров сега, той е изцяло самичък и в същото време е оставил сателитния си телефон.

„ Това по този начин или другояче не е най-лекият връх в Хималаите. Може да е най-ниският, само че си остава осемхилядник. Този връх се нападна от тези, които се стремят да покорят 14 осемхилядника. По принцип там не се вършат доста търговски експедиции, тъй като не е елементарно. Търговските експедиции се вършат на по-лесно налични места ", изясни Пойорданов пред "Здравей, България ".

"Търговска експедиция значи, когато клиентите си заплащат и в огромна степен могат да бъдат сигурни, че ще се качат до върха, както е на Еверест. Там има една колона от хора, които се изкачват. Има и избавителни благоприятни условия от непалска страна, каквито въобще не съществува от китайска страна – отработени направления, кръжащи хеликоптери. Има доста по-голямо количество алпинисти, т.е. хора, които действително могат да вземат участие в избавителна акция.”

„ Тази група на Шиша Пангма се обслужва от непалска организация, не се обслужва от Китай. От китайска страна нещата са по-сложни, виждате, че и информацията тече по-различно. Нещата са малко филтрирани в доста случаи.”

„ Смятам, че доста късно започва тази интервенция за избавяне. От другата страна също закъсняха, само че от тибетска страна нямат и доста хора, които да се включат.”

„ За да може Боян да е оживял, би трябвало да е в някакъв лагер, където няма хора. Само в лагер е допустимо. Изключено е друго. Една седмица не можеш да го правиш (визира живот навън – б.р.). при него въпреки всичко имаме нуждата всеки ден да се бият такива инжекции (с инсулин – б.р.), знаете, като диабетно болен. Тези неща допускат и някаква кондиция за една седмица.”

„ Много хора излизат от маршрутите и отиват някъде другаде, само че нямаме информация, че някой се разхожда без да се знае кой е в подножието на Шиша Пангма.”

„ Лагерите са три, на най-ниския към този момент се знае, че има хора. До най-високия обаче още не могат да стигнат. Това е установено. Оттам нататък аз персонално не знам… Нещата ми се костват значително изгубени като надзор. Много ми се желае да има някакви чудеса и те са вероятни. Боян доста пъти е излизал от сходни обстановки. Проблемът е в това, че в този момент е самичък. Това е казусът. Освен всичко друго това е дребна група от националности, която е тръгнала да нападна върха.”

„ Имаме едно внезапно утежняване на времето. Начинът на катерене на Боян е доста добре премислен – не оставя доста благоприятни условия на случайността, а в това време не е човек, който подхваща опасности, с цел да се изкачи безусловно. Той се е прибирал от осемхилядници. Това утежняване на времето явно е било изненада.”

„ Аз не съм катерил с него, само че съм ненапълно негов спонсор, желаех да издам неговата книга, само че други ме изпревариха. Пожелавам на всички да я прочетат. Искам хората да схванат, че това, което прави Боян, е това, което са правили и други велики откриватели. Това е пътят на индивида към границата, търсенето на граница. Не мисля, че в неговия случай той търси границата, просто желае един българин да покори всички 14 осемхилядника. Затова той доста постоянно изкачва самичък, без О2, което също би трябвало да се регистрира. Пет кг тежи една бутилка. Стилът на Боян при изкачването е доста бърз – с премерени опасности и доста леко.”

„ Наистина ми беше доста странна информацията, че си е оставил сателитния телефон. Аз знам от кое място е платен телефонът – можете с него и от Космоса да се обадите, последна дума на техниката. Не знам… Той пропуснат ли е, какво тъкмо е станало. Така можеше да даде сигнал, че нещо не е наред. Не знам по какъв начин се е стигнало дотук. Боян по предписание не взима неща, които са му непотребни, само че един телефон не попада в тази категория. Същото важи и за фотоапарата, с който той документира изкачването. Винаги носи подобен, дружно с аварийни акумулатори.”
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР