Близките резултатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ показват, че гражданите искат

...
Близките резултатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ показват, че гражданите искат
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Обществото е изнервено, иска диалог

Близките резултатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ демонстрират, че жителите желаят разговор. Разбирателството сред тях ще е доста мъчно, поради анти-ГЕРБ риториката, която е в основата на основаването на „ Продължаваме промяната “.

Обществото слага като водещ проблем политическата рецесия наред с инфлацията и обедняването. Сформирането на едно устойчиво държавно управление ще вдъхне някаква вяра на българина.

Това съобщи в изявление за БГНЕС социологът и съосновател на „ Тренд “ Евелина Славкова.

„ От изследване на ТРЕНД през месец януари във връзка с проблемите, които би трябвало да бъдат решени, след инфлацията и обедняването, идва политическата рецесия. Предполагам или най-малко се надявам политическите обединения да калкулират публичните настройки, че едно устойчиво държавно управление би вдъхнало някаква вяра на българското общество в тази политическа рецесия, в която се намираме “, съобщи социологът.

Славкова посочи, че през миналата седмица „ Тренд “ разгласява постоянното си изследване, което сподели паритет сред двете обединения: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с лек превес на обединението ПП-ДБ от 0,9%.

„ Това е в границите на статистическата неточност, по тази причина можем да кажем, че има тъждество сред двете обединения от позиция на това изследване. Все отново би трябвало да направя конкретизиране, че тези изследвания са моментна картина на публичните настройки, сега сме в акция и не знаем какво ще се случи до последно, което ще промени съотношението на силите. В петък, преди изборите на 2-ри април, ще публикуваме и последното си предизборно изследване, тъй че ще забележим с по-голяма изясненост дали и в каква посока акциите са трансформирали съотношението на силите “, сподели социологът.

Към момента 5 политически сили влизат в 49-то Народно събрание и това са: ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия. „ В последните дни е финалният спринт, който политическите партии вършат, тъй че ще забележим дали ще има някаква динамичност най-много в подтекста за първа политическа мощ, както и околните резултати сред „ Възраждане “ и Движение за права и свободи – надлежно дали тук ще има конспирация и дали някоя от дребните политически сили, като „ Български напредък “, Левицата и Има Такъв Народ, които са над 3% ще съумеят да прескочат 4% преграда “, разясни Евелина Славкова.

На въпроса дали се чака предстоящ консенсус сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Славкова акцентира, че това е хипотезата, която в най-голяма степен има късмет за предстоящ кабинет. „ Втората догадка е да отидем на избори, а третата е да се сформира държавно управление сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Всяка една от тях има възможност да се случи и да не се случи съвсем по равно. Трябва обаче да имаме поради, че упованията на жителите след изборите на 2-ри октомври бяха, че действително Политическа партия и ГЕРБ ще водят диалози за кабинет, а подобен разговор не се реализира, дори в противен случай споровете сред тях се задълбочиха “, напомни социологът.

Тя счита, че в тази предизборна акция се работи по същия метод – „ не се търси някакъв път и основаване на роман към гласоподавателите за сформиране на кабинет, а околните резултати приказват, че жителите желаят разговор “.

Според нея локалните избори наесен също се явяват сериозна спирачка за сформирането на кабинет. „ Това е по този начин поради вътрешнопартийните ползи на обединенията. ГЕРБ-СДС имат интерес към коалиция с ПП-ДБ, тъй като това ще прелегитимира ГЕРБ и ще има особена тежест за локалните избори, само че въпреки това ПП-ДБ нямат интерес от такава коалиция още веднъж поради локалните избори. При Политическа партия анти-ГЕРБ реториката е в основата на основаването на партията и те мъчно ще намерят пояснения пред своите гласоподаватели, че на национално равнище ръководят с тези, които назовават корумпирани, а на локално желаят да ги победят. Затова считам, че хипотезата за съгласие сред двете политически обединения е комплицирана, тя несъмнено зависи от доста условия, за които ние нямаме информация. Разбира се хипотезата да отидем още веднъж на избори, от настояща позиция, наподобява доста по-вероятна “, сподели съоснователят на „ Тренд “.

„ Все отново допускам, че политическите партии, обикаляйки по места, си дават сметка, че хората към този момент са изнервени от тази политическа обърканост и ходенето непрестанно на избори, тъй че има възможност това също да го калкулират при взимането на решение дали да се водят диалози “, добави още социологът Евелина Славкова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР