Близки, приятели и съграждани на уважавания историк, археолог, писател и

...
Близки, приятели и съграждани на уважавания историк, археолог, писател и
Коментари Харесай

Разпръснаха част от праха на професор Божидар Димитров в морето край Созопол

Близки, другари и съграждани на уважавания историк, археолог, публицист и държавник проф. Божидар Димитров участваха в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив наоколо до острова Свети Иван. Негови родственици и съратници се качиха тази заран на борда на кораба "Big Baba " от рибарското пристанище в родния му Созопол, с цел да станат част от ритуала, с който бе изпратен в последния му път. Така волята на професора прахът му да бъде разпилян в морето край Созопол през днешния ден бе изпълнена. Това оповестиха от пресслужбата на Община Созопол.

На днешния ден се навършва един месец от кончината на огромния патриот. Проф. Божидар Димитров умря на 1 юли. По воля на професора той е кремиран. Част от праха му е разпръсната над Македония, на която той посвети огромна част от живота си. Другата, още веднъж по негово предсмъртно предпочитание, през днешния ден бе разпръсната в морето край Созопол, друга част от праха на професора ще бъде сложена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

От пресслужбата на локалната община оповестиха, че по-късно през днешния ден по време на постоянно съвещание на Общинския съвет, ще бъде показана за гласоподаване от общинските съветници докладна с оферти за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на шефа на Общинския Културен институт "Музеен център " - Созопол Димитър Недев. В претекстовете си Недев показва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров за запазване и разпространение на културно-историческото завещание на Созопол като част от националното и общоевропейско културно завещание.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в остарелия град на Созопол.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР