Близки на починалите почистват гробовете, украсяват с цветя и палят

...
Близки на починалите почистват гробовете, украсяват с цветя и палят
Коментари Харесай

Архангелова задушница: Хиляди пловдивчани почетоха мъртвите,...

Близки на умрелите почистват гробовете, украсяват с цветя и палят свещ. Задръствания има от ранни зори при Рогошко шосе и по бул. " Княгиня Мария Луиза "

 

Хиляди пловдивчани извършиха гробищните паркове в града още от сутринта, видя кореспондент на " Марица ". В деня на Архангелова задушница те почитат умрелите си близки. 

Почистват гробовете им, украсяват с цветя и палят свещ. Мнозина недоволстват, че гробищните паркове са в необмислено положение - на всички места са избуяли високи треви, има и доста изхвърлени отпадъци. " Това е грехота. Ама то към този момент живите не ги броят за хора, пък камо ли мъртвите. От сутринта шетам трева, към този момент няколко часа ", сподели старата Дочка, която пристигна да възпламени свещ на гроба на мъжа си на Централните гробища. Както прилича за задушница, тя и доста други са приготвили раздавки, които дават на хора към прилежащите гробове, както и на близки и родственици. 





Чия е грижата за почистването на гробовете бе съществена тематика на диалог както на Централните, по този начин и на Рогошките гробища. Близки и родственици на умряли, пристигнали отдалеко, недоволстваха, че се заплащат немалки суми за " запазването " на правото на гробното място и така нататък, а в действителност никой не се грижи най-малко да наподобява добре през времето, в което не се посещава. 





Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида на Централния гробищен парк. Присъства командирът на Съвместното командване на специфичните интервенции генерал-майор Явор Матеев и военни. На този ден се насочи молитва към Бога и за упокоение на душите на всички тези, знайни и незнайни войни, които са отдали живота си за вярата и освобождението на Отечеството. Възгласи се за всички умряли блажено заспиване и безконечен покой.





Гробищните паркове ще бъдат цялостни през целия ден. В тази връзка при всеки един от тях дежурят униформени. Тяхната цел е първо да се грижат за реда, както и да контролират трафика. Задръствания има от ранни зори при Рогошко шосе, както и при бул. " Княгиня Мария Луиза ". Преминаването става постепенно, а при Рогошко шосе се чака най-малко 10 минути, с цел да мръдне колоната от коли с няколко метра.

Униформените едвам смогват да вкарат трафика в някакъв ред. Шофьорите пък са гневни, че и в събота им се постанова да изчакват в тапи, откакто вършат това всекидневно в работната седмица. От полицията приканват седналите зад кормилото за самообладание и за деликатно шофиране поради скупчванията към гробищата. 



фотоси от Валентина Биларева

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР